Faren til Syria-farer vitnet mot sønnen

Ubaydullah Hussain vitnet i saken mot den 24 år gamle østfoldingen som er tiltalt for terrorvirksomhet.

Faren til den 24 år gamle østfoldingen som er tiltalt for terrorvirksomhet, vitnet mot sin sønn i Oslo tingrett tirsdag. Det gjorde også talsmannen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain (29).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 45 år gamle faren sitter selv i varetekt, siktet for en av de samme paragrafene som sin sønn. Aktor, statsadvokat Geir Evanger, fikk ikke rettens medhold om lukkede dører under hans forklaring, som dermed ble holdt med presse og tilhørere til stede.

Faren sa han reiste ned til Tyrkia for å hente sønnen i Syria.

– Jeg fikk kontakt med ham etter hvert. Ingen foreldre er rolige når sønnen din er i Syria. Han ringte og sa at han hadde blitt skutt i beinet, og at jeg måtte komme ned og hente ham, sa faren.

Les også: Ubaydul­lah Hussain foto­gra­fert på graven til dansk ter­ror­mis­tenkt

Stor makt

Han fortalte at sønnen hadde sagt at han skulle til Bergen med en gjeng fra en moské. Deretter hørte han ikke noe mer fra ham. Etter en stund fikk de kontakt, og han fikk vite at sønnen hadde reist til Syria for å hjelpe muslimene i landet, og at han skulle jobbe for Røde Halvmåne.

I løpet av sin forklaring ville faren vite hvorfor han ble spurt av politiadvokat Anne Karoline Staff fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om han visste at sønnen skulle til Syria når politiet allerede hadde den informasjonen.

Om Hussain sa han at 29-åringen hadde stor makt blant muslimene, og at han til stadighet hadde snakket med hans sønn. Faren oppsøkte ham selv i en moské i Oslo.

– Hussain sa at han hadde møtt sønnen min noen ganger i moskeen. Han sa han ikke visste hvor han var, og at han ikke hadde hjernevasket ham, sa faren.

Kjøpte hansker og luer

Hussain selv vitnet også, dagen etter at Borgarting lagmannsrett frikjente ham for brudd på ytringsfriheten, men opprettholdt dommen for trusler.

Han bekreftet at han hadde gitt tiltalte 6-7 søppelsekker med innsamlede klær, og at han hadde kjøpt hansker og luer som han skulle ta med til Syria.

– Jeg hadde kontakt med ham i ny og ne for å høre om det gikk bra. Det er normalt at du spør om det når noen er i et krigsherjet område, sa Hussain, som var innkalt for å forklare seg om sin kontakt med 24-åringen.

Han sa at tiltalte drev med humanitært arbeid i form av bøssebæring og innsamling av klær til syrere som er rammet av krigen i landet og kalte gjentatte ganger statsadvokatens spørsmål for hyklerske.

– Å posere foran kamera med våpen er ikke bevis for at man har deltatt i kamphandlinger. Jeg synes det er hyklersk av PST og norske myndigheter å ikke sikte eller tiltale etniske nordmenn og kurdere som verver seg og kriger mot sunnimuslimer, sa 29-åringen til NTB etter at rettsdagen var over.

Klar til kamp

Under sin forklaring gjentok Hussain at han og tiltalte hadde et helt forskjellig politisk ståsted.

– Da tenker jeg først og fremst på Kalifatet i Syria, som jeg mener er legitimt i et islamsk perspektiv, mens jeg har inntrykk av at han er uenig i dette. I tillegg støtter jeg all form for militær motstand mot undertrykkelse, mens han er mer opptatt av humanitær bistand til befolkningen i Syria.

Han gjentok at norske lover ikke betyr noe for ham, spesielt der de kolliderer med islamske lover. Mandag frikjente lagmannsretten ham for brudd på ytringsfriheten.

– Det har vært en belastning mens saken har pågått. Samtidig ser jeg på dette som en liten seier i det store bildet. Jeg håper ikke påtalemyndigheten anker til Høyesterett. Men gjør de det, er jeg klar til å ta den kampen også, sier Ubaydullah Hussain.

Personvernpolicy