Politisk analyse:Budsjettpartnerne slikker sine sår

Skal Erna Solberg forbli statsminister etter valget, må hun gjenskape noe av entusiasmen fra fire år tilbake.
Skal Erna Solberg forbli statsminister etter valget, må hun gjenskape noe av entusiasmen fra fire år tilbake. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg unngikk regjeringskrise, men det borgerlige fornuftsekteskapet er påført stygge skrammer og sår. Statsministeren må opptre som samlivsterapeut for å unngå skilsmisse etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I øyeblikket er det lite entusiasme å spore på borgerlig side. Tonen er anstrengt mellom statsministerens regjeringspartner Frp og de to støttepartiene på Stortinget.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Siv Jensen satte Erna Solberg sjakk matt med sitt bilpakke-ultimatum. Grande gir Fremskrittspartiet hovedansvaret for at budsjettforhandlingene bare var timer fra å havarere.

Samtidig fastslår KrF-leder Knut Arild Hareide at Solberg snart må velge om hun vil fortsette med Frp etter valget neste høst eller gå for en regjering med sentrumspartiene.

Intet eventyr

Solbergs svar er som før: Venstre og KrF er velkommen inn i regjeringen når som helst. Hun vil ikke stenge døra for noen og langt mindre kaste ut Frp fra regjeringskontorene.

Men problemet hennes forblir det samme: KrF og Venstre vil ikke inn i regjering med Frp. Frp sier nei til å støtte en regjering partiet selv ikke er del av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen erkjente nøkternt under mandagens finansdebatt at høsten ikke har vært et politisk eventyr for det borgerlige samarbeidet.

Les også: Solberg: – Det finnes ikke et rødgrønt alternativ

Klar horisont

Som tilfellet var under de åtte rødgrønne årene, er alle spådommer om regjeringens endelikt så langt blitt gjort til skamme. Men det holdt hardt. For første gang på femten år måtte Stortinget forberede seg på kabinettsspørsmål og en mulig regjeringskrise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de fire samarbeidspartiene klarte brasene også denne gang, er det lite i den politiske horisonten som antyder muligheten for et snarlig sammenbrudd. I så fall må asyldebatten spisse seg til på nytt, kanskje som følge av ny og uventet tilstrømming. At nye innstrammingsforslag avvises, vil kunne føre til at Frp ser seg tjent med å bryte ut av regjeringen og tilbringe de siste månedene før valget i opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vedum håper Venstre snart skifter retning

Oppslutning

Debatten om regjeringsdeltakelse tas etter sigende med senkede skuldre i Frp, selv om fallende oppslutning på meningsmålingene kan fyre opp den interne debatten fram mot landsmøtet til våren.

Men at partiet skulle tre ut av regjering på et slikt grunnlag, framstår ikke som spesielt sannsynlig. Tross alt har Frp åtte statsråder som vil gi partiet ekstra synlighet i valgkampen.

Mer sannsynlig er det at et brudd kan komme valgnatten. Enten ved at KrF og Venstre avviser en ny samarbeidsavtale og forbereder en tilværelse som ordinære opposisjonspartier. Eller ved at valgresultatet for Frp blir så dårlig at partiet ser seg best tjent med å stå på utsiden.

Les også: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble endret

Entusiasme

Skal Erna Solberg forbli statsminister etter valget, må hun uansett gjenskape noe av entusiasmen fra fire år tilbake. Drømmen om en storkoalisjon er kanskje enda fjernere enn før, men de fire partiene kan lett forbli gjensidig avhengig av hverandre likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det lugger for det borgerlige samarbeidet nå, kan Solberg trøste seg med at avstanden fra Venstre og KrF til rødgrønn side er minst like stor som før. Trass i forsiktige signaler fra Venstre-hold om en åpning til Ap, viste finansdebatten i Stortinget at de fire samarbeidspartiene deler noe av et skjebnefellesskap.

Når kritikken fra utsiden hardner til, sluttes rekkene. Deri ligger Solbergs håp og Støres klare utfordring.

Les også:

– Vær rakrygget nok til å si at dere tar penger fra sykehusene

– Feil at de svakeste skal tas hele tiden

– Budsjettenighet med bismak