Statsbudsjettet 2017:

Ikke billigere sprit, øl og røyk

IKKE BILLIGERE: Avgiftene på tobakk og alkohol øker i takt med forventet prisvekst for neste år i foreslått statsbudsjett fra regjeringen.
IKKE BILLIGERE: Avgiftene på tobakk og alkohol øker i takt med forventet prisvekst for neste år i foreslått statsbudsjett fra regjeringen. Foto: Frank May / NTB scanpix

Avgiftene settes opp med rundt to prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billigere sprit har vært en Frp-sak gjennom mange år. Men selv med Siv Jensen som finansminister, blir det ikke gjennomført i år heller.

Avgiftene på sprit, snus og røyk settes opp med rundt 2 prosent, for å møte prisveksten, skriver DinSide.no.

Det vil utgjøre noen kroner økning i prisen på snus- og røykpakkene. For eksempel vil 100 gram snus koste 103 kroner, mot 101 kroner i 2016, mens prisen for 100 sigaretter vil øke fra 250 kroner i år til 255 kroner i regjeringens forslag for statsbudsjett.

Les også: Her er siste nytt om Statsbudsjettet

Fordi to prosent også utgjør den forventede prisveksten i 2017, blir ikke alkohol eller tobakk dyrere sammenlignet med andre varer, men heller ikke billigere.

«Et høyt avgiftsnivå på forbruksvarer kan øke omfanget av grensehandel, smugling og hjemmebrenning av alkohol. Helseeffektene ved avgiftsleggingen må vurderes opp mot de samfunnsmessige kostnadene ved nevnte aktiviteter», skriver regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2017.

Les også: Statsbudsjettet 2017: Dette vil det bety for din lommebok

Les også: Frp har bare fjernet 5 avv 30 «dusteforbud»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden