Johaug stilte på sponsoroppdrag: – Jeg hadde ikke trodd dette

<p>Therese Johaug stilte nylig opp på et privat sponsoroppdrag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>
Therese Johaug stilte nylig opp på et privat sponsoroppdrag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Therese Johaug og Marit Bjørgen har stilt opp på et sponsortreff i Vestby i Akershus. Det til tross for at Johaug er utestengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre uker siden kom nyheten om at Therese Johaug får 18 måneders utestengelse av CAS. Dermed mister hun OL, og hele den kommende sesongen.

Utestengelsen betyr også at hun ikke får delta på noen av Skiforbundets aktiviteter eller oppdrag. Men selv om Johaug er utestengt for doping, så ser ikke det til å slå negativt ut på hennes private sponsoravtaler.

Kort tid etter dopingdommen ble kjent, signerte Johaug en avtale med Saltdalshytta.

Selskapet har stilt en hytte på Sjusjøen til disposisjon for Johaug. Ifølge VG har skistjernen benyttet hytta siden i fjor høst, men først nå er samarbeidet formalisert.

– Therese lånte en hytte i en kort periode, men trivdes så godt at hun ønsket å tenke lenger frem i tid. Hun skal ikke etablere seg som en klassisk hyttebruker, men har behov for gode treningsforhold og er glad i den norske fjellheimen, uttalte markedssjef Trond-Arve Nikolaisen til VG.

Les også: Bjørndalen om Johaug: – Helt magisk hvor god den jenta er

– Et godt partnerskap

Denne uken stilte Marit Bjørgen og Therese Johaug opp i forbindelse med åpningen av Askos nye sentrallager for kjølevarer i Vestby. Langrennstjernene har hatt selskapet som privat sponsor i en rekke år. Det var Moss Avis som først omtalte saken.

Under åpningen klippet Vestby-orfører Tom Anders Ludvigsen den tradisjonsrike snoren, med Bjørgen og Johaug på hver sin side.

– Vi har et godt partnerskap, og vi stiller opp på ulike arrangementer som familiedager, skikurs før Birken eller rulleskikurs, sa Therese Johaug til Moss Avis etter sponsoroppdraget.

Therese Johaugs private sponsorer har valgt å ikke trekke sine avtaler etter at dopingdommen ble kjent.

– Vi syntes Therese Johaug er en flott idrettsutøver som under uheldige omstendigheter har fått en streng straff. Autostrada opprettholder samarbeidet, fortalte Gisle Valen til ABC Nyheter.

Heller ikke Jordbærpikene trekker sin avtale. Markedssjef Hanne Årbogen Dahl opplyste til ABC Nyheter at dopingsaken ikke påvirker deres syn på Therese Johaug som sponsorobjekt og samarbeidspartner.

Administrerende direktør i Asko, Tore Bekken. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Administrerende direktør i Asko, Tore Bekken. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Administrerende direktør i Asko, Tore Bekken, fortalte til ABC Nyheter at de ikke på noe tidspunkt har vurdert å trekke seg som sponsor for Therese Johaug.

– Nei, det har vi ikke. Vi har hatt et samarbeid med Therese i ti år. Vi tror på historien og faktaene som er lagt frem i saken. Asko ønsker å støtte henne fortsatt, og det er nå hun trenger det som mest. Vi har respekt for at det er blitt begått en feil.

Les også: Langrennsekspert: – Overbevist om at Johaug kommer tilbake

Ekspert: – Jeg har mine tvil

Den juridiske eksperten, Robin Mackenzie-Robinson, har god kjennskap til Johaug-saken. Han er kritisk til at Johaug har beholdt sine sponsorer.

– Jeg registrerer at det er stor interesse blant flere norske næringslivsaktører å sponse en utøver som soner en dopingdom for å ha testet positivt for et anabolt steroid. Hadde du fortalt meg for fem år siden at en norsk toppidrettsutøver som var dømt for doping skulle oppleve sponsorsituasjonen som positiv, hadde jeg ikke trodd på deg, sier han til TV 2 Sporten.

Mackenzie-Robinson forteller at oppdraget på Vestby er innenfor regelverket. Asko er en privat sponsor av Johaug, og sponser ikke Norges Skiforbund. I tillegg skal Johaug og Bjørgen hatt på seg forskjellige klær, noe som viser at de har skilt Johaug fra forbundet.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson fulgte saken tett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017. Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson fulgte saken tett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Her har man som sponsor åpenbart gjort et valg – at det er uproblematisk å bli assosiert med en dopingdømt utøver. Vi får satse på at fremtidige dopingdømte norske utøvere som er mindre populære vil oppleve den samme støtten fra sponsorer – jeg har imidlertid mine tvil, påpeker han.

Mackenzie-Robinson er usikker på signaleffekten for Bjørgens del.

– Bjørgen og Johaug har uttalt at de er gode venninner og omgås trolig en del privat, noe som selvfølgelig er helt uproblematisk. At Bjørgen også i offisielle sammenhenger velger å stille opp på sponsoroppdrag for sin private sponsor sammen med en dopingdømt utøver er trolig innenfor regelverket, men sender kanskje ikke de mest heldige signalene i antidoping-sammenheng, slår han fast.

Les også: Se en offensiv Johaug i fersk video: – Tårene er tørket bort

Tidligere sponsorsjef raser

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, synes avgjørelsene til sponsorene er merkelige.

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hun er ikke dømt for overtredelse av dopingreglene, det er verre, hun er dømt for å ha dopet seg. Da er de aller fleste sponsoravtaler klinkende klare; da er det exit. I dette tilfelle ikke bare for henne, men for hele Skiforbundet, sier han til Kampanje.

I tillegg stusser han over begrunnelsene sponsorene kommer med.

– Det er ganske fantastisk at Asko og TAG Heuer har bedre innsikt i dopingreglene enn det CAS har. Jeg tror det er en feighet som gjør at man ikke tør å ta konsekvensene, fordi jenta er godt likt. Både når det gjelder Sundby og henne, er det ingen som har reagert. Det er i beste fall uklokt med tanke på fremtiden for norsk skiidrett og eventuelle dopingdommer, påpeker Lund.

Video: – Jeg vet ikke hvordan motivasjonen kommer til å være fremover

Les også:

Svensk antidopingekspert om Johaug-dommen: – Føles rimelig

– Som å sammenlikne alkohol og heroin

Løfshus: – Vi jobber med å bli mer ydmyke

Sundby: – Dette må gjøre utrolig vondt for Therese

Johaug kastes ikke ut av treningssentre

Personvernpolicy