Johaug har tapt millioner - vil ikke saksøke Bendiksen

Therese Johaug klandrer ikke tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen for at hun avla en positiv dopingprøve. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Therese Johaug klandrer ikke tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen for at hun avla en positiv dopingprøve. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Therese Johaug har gått glipp av millioner av kroner etter legetabben. – Det er snakk om betydelige summer, sier hennes manager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske skistjernen Therese Johaug (28) avla 16. september i fjor en positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en krem.

Johaug har til nå være utestengt i åtte måneder, i påvente av en endelig dom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Til ABC Nyheter sier Jørn Ernst, Johaugs manager, at de ikke kommer til å saksøke landslagslege Fredrik Bendiksen, uansett utfall.

– Det har aldri vært aktuelt å saksøke Bendiksen. Denne saken har rammet han like mye som Therese, både personlig og faglig. Vi har aldri vurdert å gå etter person, det har aldri vært noen tanker om det.

Det var Dagbladet som først omtale saken.

Les også: Doping-topp vil endre reglene: – Må skille mellom bevisst doping og uhell

Åtte og ti millioner

Det er heller ikke aktuelt å gå til søksmål mot Norges Skiforbund for å få økonomisk erstatning.

– Når det gjelder Skiforbundet har de stilt opp med det de har kunnet gjøre i denne saken så langt. Vi har hatt et godt samarbeid underveis, og når dommen kommer vil vi sette oss ned med Skiforbundet og gjøre oss ferdig med saken.

Skulle Johaug få en 14 måneder lang dopingutestengelse vil det koste 28-åringen mellom åtte og ti millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Avisen har beregnet de tapte inntektene gjennom premiepenger, bonuser fra sponsorer og avtalen med Norges Skiforbund ut fra prestasjonene de siste sesongene.

Les også: Kaggestad om FIS: – Jeg lurer på hva de egentlig vil med det her

– Betydelige summer

I 2016-sesongen gikk Johaug inn 3,7 millioner kroner bare i premiepenger.

Ernst innrømmer at 28-åringen har millionbeløp allerede før hun har fått dommen.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mye hun har tapt. Det er betydelige summer som hun ikke har hatt mulighet til å tjene fordi hun ikke har kunnet delta i konkurranser, sier han.

Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Og fortsetter:

– Deler av sponsoravtalene er bonusbasert, som gir utbetaling etter hva hun presterer i sporet, og en stor del av inntektene er premiepenger fra konkurranser.

Les også: Bendiksen: – Håper fornuften seirer

Tre uker

På spørsmål om de har fått signaler om når dommen vil komme, svarer han følgende:

– Vi har et håp om at den kommer om to til tre uker, altså i starten av juli.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) ønsker en utestengelse på 16-20 måneder. Da går i så fall 2018-OL fløyten for 28-åringen.

Ernst forteller at Johug trener for å komme tilbake i skisporet denne sesongen.

– Therese har det veldig bra. Hun er glad for at vi er ferdig med det vi kan gjøre noe med. Hun kom hjem fra Sognefjellet igår, har fått trent bra, og er i rute i forhold til treningsplanen. Vi har bare fokus på at hun skal tilbake i skisporet, uansett utfall av dommen, sier han.


Personvernpolicy