Klæbo: – Det er allround skiløper jeg ønsker å være

Sportssjef Vidar Løfshus og Johannes Høsflot Klæbo etter uttaket tirsdag.
Sportssjef Vidar Løfshus og Johannes Høsflot Klæbo etter uttaket tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skikometen Johannes Høsflot Klæbo vet om han er tatt ut på sprint- eller allroundlandslaget. Men både han og skiforbundet holder kortene tett til brystet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag offentliggjør Norges Skiforbund elitelandslandslaget i langrenn. Et av de store spørsmålene er om Norges nye skikomet, Johannes Høsflot Klæbo, blir tatt ut på sprint- eller allroundlaget. Hovedpersonen selv har gitt uttrykk for at han ønsker å bli tatt ut på allround.

– Det handler kort sagt om at det er en allround skiløper jeg ønsker å være, sier Klæbo til NTB.

Landslagssjef Løfshus ønsker ikke å kommentere uttaket før det blir offentliggjort, men sier at Klæbo har sine meninger og skiforbundet sine.

– Her går det an å ha to tanker i hodet samtidig, både på kort og lang sikt. Han kommer i alle fall på landslaget, sier en smilende Løfshus.

Smiler

Klæbo bekrefter at han allerede vet hvilket lag han er tatt ut på, og at han smiler når han tenker på uttaket. Men heller ikke han ønsker å røpe noe før lagene blir offentliggjort. Landslagssjef Løfshus sier han er forberedt på at det blir reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reaksjoner blir det alltid. Utgangspunktet mitt er at det er vi trenere og ledere som tar beslutningene. Vi bygger på erfaringer og den jobben som har vært gjort gjennom mange år. Så da tror vi at vi tar de riktige beslutningene, sier landslagssjefen.

Den kommende sesongen har vinter-OL i Pyeongchang som høydepunkt. Løfshus sier han ikke kan huske at Norge har hatt så mange gullkandidater før en OL-sesong som nå.

Mentorer

Skiforbundet presenterte tirsdag sine uttak både på rekrutt- og juniorsiden. Som mentorer for de unge løperne fungerer både Klæbo og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper jeg kan bidra til at Norge får nye skistjerner som kan komme opp i verdenstoppen, sier Klæbo om sin nye rolle.

Uhrenholdt Jacobsen sier til NTB at det er viktig å lære de unge hva som skal til for å være en del av et elitelag på sikt, og at hun lar seg inspirere av de unges motivasjonen og idrettsglede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er mye mindre preget av alt det rundt – mediene og det sirkuset som har kommet rundt langrenn på toppnivå, sier hun.

Medietrykk

En som har kjent medietrykket på kroppen det siste året er Klæbo. Etter at han slo igjennom forrige sesong har antall henvendelser eksplodert. Han tror ikke han har latt seg påvirke i særlig grad.

– Jeg håper og tror at jeg er den samme personen jeg alltid har vært. Jeg har mine holdninger og verdier, og jeg skal ikke la mine prestasjoner eller ting utenfra påvirke måten jeg er på, sier skikometen

– For meg handler det bare om en ting, og det er å gå fortest mulig på ski. Og det kommer jeg til å fortsette med, sier han.

– Ikke alle kan gjøre som Johannes

Når Uhrenholdt Jacobsen ser utover juniorene og rekruttene, kan hun lett se for seg framtidige medaljegrossister.

– Men det er veldig opp til dem selv, som individer og gruppe, og om de trener på en fornuftig og utviklende måte. Det er ikke alle som kan gjøre som Johannes (Klæbo), som tar steget opp på ett år. Noen bruker fem, seks og sju år, sier hun.

Klæbo sier at det for han har vært viktig å ha det gøy og trene lystbetont.

– Resultatene kommer etter hvert som man gjør en jobb, og den jobben må gjøres skikkelig, sier skistjernen.