Bjørgen tok sitt 20. NM-gull

Marit Bjørgen under fredagens 5 km kvinner på Gålå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Marit Bjørgen under fredagens 5 km kvinner på Gålå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marit Bjørgen var i egen klasse på 5-kilometeren på Gålå fredag og tok karrierens 20. NM-gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rognes-løperen var kjempefavoritt på forhånd som følge av at flere av de argeste rivalene uteble. Verken Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg eller Astrid Uhrenholdt Jacobsen var på start.

37-åringen ledet fra start til mål og brukte 12.04,4 minutter på fem kilometer fri teknikk.

– Det betyr mye. Det er ikke så mange som har 20 NM-gull. Det er godt å ha med seg, og jeg er "still going strong" i en alder av 37, så det er bra det, sa Bjørgen til NTB.

– Det har vært en sesong over all forventning. Ut fra der jeg sto i sommer med skade, og i august, så skjønte jeg at jeg måtte være tålmodig, men det har gått over all forventning, fortsatte hun.

Selv om fredagens gulløp så lett ut, var det ifølge Bjørgen det tyngste løpet hun har gått i vinter.

– Det var brutalt, men det har vel litt med at man har sluppet seg litt ned og ikke gjort så mye, sa Bjørgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sølv til Slind

Bjørgen hadde kun én landslagsvenninne med seg på startstreken fredag, og Kari Øyre Slind var også nærmest veteranen i mål. Landslagsdebutanten tok sølvet 22,8 sekunder bak Bjørgen.

– Det var artig å få en bra avslutning på sesongen. Jeg følte det var nødvendig. Det har vært litt rot denne sesongen, men de siste fem-seks ukene har vært bra. Da har fokuset vært på å gjøre det bra her, sa Slind til NTB.

Lagsprintvinner fra torsdagen, Tiril Udnes Weng, slo Thea Krokan Murud i kampen om bronsen. Weng endte 26,5 sekunder bak Bjørgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skiskyttere i toppen

Hele 253 jenter stilte til start på Gålå, derav flere skiskyttere. Hilde Fenne var en av dem, og 23-åringen, som var med på stafettlaget som tok VM-gull i 2013, ble nummer seks.

Gullet var Bjørgens tredje i NM-sammenheng denne sesongen. Under mesterskapet på Lygna i januar gikk langrennsdronningen til topps både på 10 kilometer klassisk og i skiathlon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørgen tok karrierens første NM-gull på den klassiske sprinten i Lillehammer i 2005. Siden er det blitt ytterligere 19.

Alt tyder på gull nummer 21 kommer lørdag. Da er VM-dronningen fra Lahti kjempefavoritt til å gå til topps på tremila i fri teknikk på Gålå. Heller ikke der stiller Weng, Østberg eller Jacobsen opp.

– Vi får se. Tremil passer meg veldig bra, så jeg gleder meg til den, sa Bjørgen.

Totalt har 37-åringen nå 34 NM-medaljer, alle individuelle.