Skiforbundet: – Vi er glade på Fredrik sine vegne

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff (t.v.) og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff (t.v.) og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Therese Johaug reagerer sterkt på henleggelsen, er Skiforbundet glade for at saken henlegges. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade på Fredrik sine vegne at saken er henlagt. ADNO (Antidoping Norge red. anm.) har forholdt seg til forklaringene og fakta som er kommet frem i saken, skriver kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, i en SMS til ABC Nyheter.

Bendiksen var legen som godkjente bruken av sårsalven trofodermin som førte til at Therese Johaug testet positivt for bruk av anabole steroider.

Nå henlegges saken fordi Bendiksen ikke har opptrådt forsettlig. Det bekrefter Antidoping Norge i en pressemelding.

Bakgrunn: Saken mot Bendiksen henlegges

Advokat: – Johaug reagerer sterkt

Da nyheten om Johaugs positive prøve slo ned som en bombe i oktober i fjor, bedyret Johaug at hun hadde «null skyld i saken».

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

10. februar kom domsutvalget med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

Senere er saken anket av Det internasjonale skiforbundet (FIS) inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til ABC Nyheter sier Johaugs advokat, Christian Hjort, at Johaug reagerer sterkt på henleggelsen.

– Vi tar det til etterretning at regelverket trenger forsett for å oppnå skyld for støttepersonell. Vi synes det viser hvor urettferdig og skjevt regelverket er, og hvor lite gjennomtenkt dette regelverket er, sier Therese Johaugs advokat, Christian Hjort, til ABC Nyheter og fortsetter:

– Det er på det rene han begikk en feil. Therese Johaug stolte på han. Så får hun 13 måneders selv om hun ikke er å bebreide for feilen, mens legen går fri. Det viser at regelverket er lite gjennomtenkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten utelukker ikke at de vil bruke henleggelsen i CAS, ifølge NRK.

– Vi vil generelt påpeke svakheter i regelverket i vår argumentasjon i CAS. Dette er et punkt som vil forsterke denne argumentasjonen, forklarer Hjort til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bendiksen er lettet

– Saken knyttet til Fredrik Bendiksens mulige overtredelse av dopingreglene er henlagt. Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndens vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig i Antidoping Norge, Niels R. Kiær, i en pressemelding.

Bendiksens advokat Anders Schrøder Amundsen sier til NRK at Bendiksen er lettet.

– Det har vært en tøff periode for Bendiksen og innstillingen er selvfølgelig en lettelse. Likevel er det vanskelig for han at Johaug ligger an til utestengelse, sier Bendiksen-advokat Anders Schrøder Amundsen til NRK.

Mer om saken:

Bendiksen brøt tausheten i Johaug-saken

Johaug-advokat avviser ikke søksmål mot Bendiksen

– Bendiksen jobbet åtte år for Pfizer, som produserer salven

– Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen