Antidoping Norge henlegger saken mot Bendiksen:Johaug reagerer sterkt: – Viser hvor lite gjennomtenkt regelverket er

Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalenemnda i Antidoping Norge henlegger saken mot tidligere landslagslege i langrenn, Fredrik Bendiksen. – Therese Johaug reagerer sterkt på henleggelsen, sier Johaugs advokat, Christian Hjort, til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bendiksen var legen som godkjente bruken av sårsalven trofodermin som førte til at Therese Johaug testet positivt for bruk av anabole steroider.

Nå henlegges saken fordi Bendiksen ikke har opptrådt forsettlig. Det bekrefter Antidoping Norge i en pressemelding.

– Saken knyttet til Fredrik Bendiksens mulige overtredelse av dopingreglene er henlagt. Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndens vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær i en pressemelding.

Johaugs advokat: – Viser hvor lite gjennomtenkt regelverket er

– Vi tar det til etterretning at regelverket trenger forsett for å oppnå skyld for støttepersonell. Synes det viser hvor urettferdig og skjevt regelverket er, og hvor lite gjennomtenkt dette regelverket er, sier Therese Johaugs advokat, Christian Hjort, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse under høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse under høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Han sier Therese Johaug reagerer sterkt på henleggelsen.

– Det er på det rene han begikk en feil. Therese Johaug stolte på han. Så får hun 13 måneders selv om hun ikke er å bebreide for feilen, mens legen går fri. Det viser at regelverket er lite gjennomtenkt.

– Therese reagerer sterkt på henleggelsen, sier Hjort.

Les også: – Kan kreve erstatning fra legen

– Bendiksen har gjort en feil

Prosessfullmektig i Antidoping Norge, Niels R. Kiær, viser i pressemeldingen til at Bendiksen har gjort en feil, men at dopingbestemmelsene og World Anti-Doping Code ikke rammer uaktsom overtredelse av reglene når det gjelder støttepersonell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antidoping Norge har i saken fått tilbakemeldinger fra WADA.

– Fredrik Bendiksen har gjort en feil, men dopingbestemmelsene og World Anti-Doping Code rammer ikke uaktsom overtredelse av reglene når det gjelder støttepersonell. Dette er presisert av WADA overfor Antidoping Norge, sier Niels R. Kiær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bendiksen mente å behandle sårskaden som Therese Johaug pådro seg på høydesamling i Italia. Påtalenemnden har ikke funnet det bevist at Bendiksen forskrev clostebol i den hensikt å tilføre Johaug et dopingmiddel, eller at han så det som en mulighet, sier Kiær i en pressemelding.

Bendiksen: – Jeg har sviktet

Da nyheten om Johaugs positive prøve slo ned som en bombe i oktober i fjor, bedyret Johaug at hun hadde «null skyld i saken».

Samtidig tok daværende landslagslege Fredrik S. Bendiksen på seg full skyld for at Johaug testet positivt, og trakk seg med umiddelbar virkning fra kvinnelandslaget i langrenn etter hendelsen.

– Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget dette, og for at jeg har satt Therese i denne situasjonen. Vi er begge oppriktig fortvilet. Jeg som doktor har sviktet og ikke gjort jobben så godt som jeg skulle, sa Bendiksen.

Se video av pressekonferansen hvor landslagslegen forklarte seg:

ABC Nyheter kommer tilbake med mer.

Les også: Bendiksen brøt tausheten i Johaug-saken

Johaug-advokat avviser ikke søksmål mot Bendiksen

– Bendiksen jobbet åtte år for Pfizer, som produserer salven

– Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen

Fredrik S. Bendiksen

* Han er legen som ga kremen Trofodermin til Therese Johaug. Kremen inneholdt det forbudte stoffet clostebol, et svakt anabolt steroid.

* Bendiksen trakk seg fra stillingen etter det som skjedde.

* Bendiksen er født i 1954 og har jobbet med idrettsmedisin både nasjonalt og internasjonalt i 36 år.

* De siste to og et halvt år har han fungert som landslagslege i langrenn. Han har leid ut sine konsulenttjenester via sitt eget selskap Vextra AS.

* Bendiksen er utdannet ned Universitetet i Oslo og har jobbet som allmennlege og idrettsmedisiner på Hamar i mange år.

* Bendiksen har ledet store kompetanseorganisasjoner nasjonalt og internasjonalt fra 1995 til 2011. I perioden 1995 til 2000 ledet medisinsk avdeling Pfizer Norge. Han var administrerende direktør i samme selskap fra 2000 til 2003.

* Fra 2006 til 2011 arbeidet han i Nycomed med base i Sveits. Der fungerte han i de siste årene som "Vice-Head Research & Developement".

* Han var sjeflege for den norske OL-troppen i Sotsji i 2014.

* Bendiksen har og har hatt verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* Antidoping Norge henla tirsdag saken mot Bendiksen fordi han etter nemndas vurdering ikke har utvist forsett og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt.

Kilder: The Assesement Company AS og LinkedIn.