Skiforbundet tar Johaug-regningen i ankerunden:

Idrettsjurist advarer mot forskjellsbehandling

<p>– Jeg er redd for at dette bidraget prinsipielt kan sette Skiforbundet i en litt vanskelig stilling, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.</p>
– Jeg er redd for at dette bidraget prinsipielt kan sette Skiforbundet i en litt vanskelig stilling, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner. Foto: NTB scanpix

Norges Skiforbund vil dekke Therese Johaugs kostnader i den kommende ankerunden. Idrettsjurist Gunnar Kjenner mener dette kan bli problematisk for Skiforbundet rent prinsipielt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det klart at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket Johaugs 13 måneders utestengelse inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Norges Skiforbund (NSF) har dekket Johaugs utgifter i forbindelse med dopingsaken, som så ut til å gå mot en ende før FIS anket saken videre i systemet.

Også den videre behandlingen vil bli dekket av Skiforbundet, bekrefter leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, til NTB.

– Vi setter pris på dette. Det betyr mye med den støtten, både økonomisk og ellers, sier Johaug-manager Jørn Ernst til NTB.

– Problematisk rent prinsipielt

Idrettsjurist Gunnar Kjenner stiller seg veldig positiv til at Skiforbundet fortetter å dekke kostnadene for Therese Johaugs ankerunde.

Han syns det er viktig at alle utøvere har en reell mulighet til å forsvare seg på beste måte, men sier det rent prinsipielt kan være problematisk at Skiforbundet åpner lommeboka i slike saker.

– De kan selvfølgelig argumentere med at det her er Skiforbundets lege som har villedet henne, men uansett er jeg redd for at dette bidraget prinsipielt kan sette Skiforbundet i en litt vanskelig stilling, sier Kjenner til ABC Nyheter.

Han tror ikke dette vil påvirke Johaug uavhengighet.

– Det er vel mer et spørsmål om konsekvenser. Når det kommer nye saker om Skiforbundet da skal si nei neste gang og at det blir forskjellsbehandling, forklarer idrettsjuristen. Han påpeker på bakgrunn av dette at Johaug kanskje burde fått kostnadene dekt av noen andre enn Skiforbundet.

Kjenner foreslår at for eksempel idrettsutøvernes fagforbund NISO kan stå ansvarlig for å ivareta utøvernes rettssikkerhet også gjennom å skaffe forsikringsordninger som kan tre i kraft når det er behov for å forsvare seg.

F.v. langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen og leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: NTB scanpix
F.v. langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff, lege Fredrik S. Bendiksen og leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: NTB scanpix

– Dette må alle akseptere

Kjenner har lang erfaring som idrettsjurist, og husker godt hvordan klubber og forbund trakk seg unna når tidligere dopingdømte Erik Tysse sto i ilden.

– Erik ble stående helt på bar bakke uten den samme muligheten til å forsvare seg, sier han.

Idrettsjuristen forteller at han derfor jubler over at Johaug får videreført støtten nettopp fordi han syns det er vesentlig at idrettsutøvere settes i økonomisk stand til å kunne forsvare sin rett.

– Det skal ikke være bare på papiret. At man i praksis da av økonomiske grunner ikke skal ha råd til å få sin rett, det medfører store forskjellsbehandlinger og ulikheter i samfunnet vårt – også i idretten, slår Kjenner fast til ABC Nyheter.

At Johaug nå får de videre kostnadene dekt sier han alle må akseptere.

– Dette gir henne muligheten til å forsvare seg på en god måte, det må alle akseptere. Hvor pengene kommer fra er uvesentlig. I prinsippet er jeg veldig glad for dette, sier han til ABC Nyheter.

Vidererfører støtten

– Langrennskomiteen er enig om å videreføre støtten til Therese når det gjelder dekning av advokatutgifter i forbindelse med ankesaken fra FIS, sier Skogstad til NTB.

– For oss er det viktig å sikre at Therese, i denne svært krevende situasjonen, får mulighet til å belyse sin sak på en god og trygg måte i CAS. Det er også viktig for langrennskomiteen at hendelsen, som førte til at Therese havnet i denne vanskelige situasjonen, skjedde på samling, og at vår lege har påtatt seg skylden for hendelsen, fortsetter han.

Teamet rundt Johaug jobber nå for å styrke kompetansen før møtet med CAS.

– Vi kartlegger og ser på personer som har erfaring fra CAS. Der har ikke Christian (Hjort, Johaugs advokat) vært med tidligere. Vi ser både i Norge og utlandet, sier Ernst til Dagbladet.

– Vi søker erfaring fra noen som har erfaring fra CAS. Om det er en person eller et miljø vet vi ikke, men vi søker kompetanse, sier Ernst til NTB.

– Har det i så måte noe å si at NSF viderefører støtten til Johaug?

– I utgangspunktet ikke, nei. Vi hadde videreført den prosessen uansett, svarer manageren.

Les også: Iversen vil ta alvorsprat med Hetland: – Sparket en som lå nede

700.000 kroner til nå

Markedssjef i NSF, Espen Bjervig, bekrefter til NTB at Skiforbundet har brukt om lag 700.000 kroner på Johaugs dopingsak fram til dommen forelå fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Mesteparten av utgiftene har vært knyttet til advokathjelp. Norges Idrettsforbund vil også trolig ta sin del av de 700.000 kronene som har vært brukt til nå.

Jurist og CAS-ekspert, Robin Mackenzie-Robinson, tror ankerunden vil bli dyr.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye hele saken vil koste, men det er klart det er snakk om et stort beløp. Sundby-saken kostet Skiforbundet cirka 3,3 millioner kr. Her var imidlertid ca. 1,1 millioner kr. knyttet til at Skiforbundet dekket Sundbys tapte premiepenger etter at han mistet seieren i Tour de Ski, sier Mackenzie-Robinson til NTB.

Les også:

Johaug-rival om anken: – Jeg gir en tommel opp

– FIS-anken kan ødelegge Johaugs karrière

Johaug-anken: Idrettsjurist mener regelverket må endres

FIS-president: – Passer bedre på griser og okser enn idrettsutøvere

Personvernpolicy