FIS anker Therese Johaug-dommen

Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse under høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Therese Johaug sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse under høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meldte FIS i en pressemelding tirsdag morgen. Rett før VM-start i Lahti meddelte forbundet at det skulle offentliggjøre sin beslutning tirsdag 7. mars.

Slik ble det også. For Johaug betyr det en ny runde med usikkerhet. Hun fikk ikke delta i Lahti-VM der de norske langrennsjentene tok alle seks gull.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kan det være at hun heller ikke får delta i neste års OL.

– Kort straff

FIS kommer ikke til å kommentere saken ytterligere før CAS har ferdigbehandlet den. I pressemeldingen skriver forbundet at dommen fra Norges idrettsforbunds domsutvalg er "på den lave enden av skalaen for rimelige sanksjoner".

– Dommen reflekterer ikke riktig det faktum at Therese Johaug unngikk å lese dopingadvarselen i rød skrift på pakken, til tross for at legemiddelet var ukjent for henne og kjøpt i utlandet, skriver Det internasjonale skiforbundet.

Les også: Idrettsjurist: – Skal en del til for at FIS anker dommen

Ønsket ro

Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB i forrige måned.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Les også: IOC anker ikke Johaug-dommen

Johaug-manager: – Therese skuffet og overrasket

Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen i dopingsaken mot den norske langrennsløperen.

– Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken, sier Ernst til NTB.

– Nå må vi bare avvente hva som skjer. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening opp mot neste sesong.

Johaug er ute på en reise, og hun fikk den nedslående beskjeden fra sine støttespillere grytidlig tirsdag.

Den skal ha blitt følt som et hammerslag for henne.

Les også: – Johaug er verdens lykkeligste stakkar

Kan komme tilbake 18. november

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL-sesongen etter at VM i Lahti røk.

Les også: Skipresidenten hyller dronningen, men savnet Johaug

Ordknapt WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB i forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.

Ankeadgangen i Johaug-saken:

* Både partene og Verdens antidopingbyrå (WADA), Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ankerett. Den som anker kan velge om anken over domsutvalgets avgjørelse skal gå til Norges Idrettsforbunds (NIF) appellutvalg eller rett til Idrettens voldgiftsrett (CAS) uten å gå via appellutvalget.

* Ankefristen til NIFS appellutvalg er 14 dager etter at vedkommende har blitt kjent med avgjørelsen. Anken fremsettes for NIFS domsutvalg og sendes av domsutvalget sammen med sakens dokumenter til NIFS appellutvalg. Anken gir ikke utsatt iverksettelse med mindre ankeinstansen bestemmer det annerledes.

* Fristen for å anke til CAS er 21 dager fra mottak av avgjørelsen. For WADA, IOC og FIS gjelder det imidlertid egne frister.

* Senest 15 dager fra mottak av avgjørelsen har IOC og FIS rett til å anmode om kopi av saksdokumentene fra domsutvalget. Dersom anmodningen fra IOC eller FIS er gjort innenfor fristen på 15 dager, har disse en frist på 21 dager til CAS fra mottak av saksdokumentene.

* WADA kan anke inntil 21 dager etter at de har mottatt saksdokumentene, eller inntil 21 dager etter at ankefristen til partene, IOC og FIS har utløpt.

* 7. mars velger FIS velger å anke saken inn for CAS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden