Meny

Kroghs tunge Northug-arv

Martin Johnsrud Sundby og og Didrik Tønseth er trygg på at Finn Hågen Kroghh løser stafettoppgaven som venter i VM fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finn Hågen Krogh skal fylle skoene til gullgarantisten Petter Northug på VM-stafetten. Lagkameratene er trygg på at finnmarkingen løser oppgaven.

Petter Northug har avgjort de fem siste VM-stafettene til Norges fordel. Fredag er langrennskongen fraværende når det skal kjempes om edelt metall i Lahti. Finn Hågen Krogh har fått oppgaven med å løse rollen Northug har hatt klippekort på i ti år.

Finnmarkingen har tidligere i vinter vist at han har kvalitetene som skal til for å løse utfordringen som venter. I verdenscupstafetten i La Clusaz henviste han den russiske bjørnen Sergej Ustjugov til andreplass, og i Ulricehamn ble svenske Calle Halfvarsson satt på plass på samme vis.

Fredag står 26 år gamle Krogh ansikt til ansikt med de samme to i Lahti. Da ligger det VM-medaljer i potten. Alta-gutten skal forsøke å forlenge Norges uhyggelig sterke gullrekke i VM-sammenheng og samtidig tilintetgjøre savnet av Northug.

Uten nerver

Lagkameratene er trygg på at 26-åringen har det som skal til for å takle presset som omgir ski-VMs kanskje mest prestisjetunge konkurranse.

– Vi har et kanonsterkt stafettlag og en ankermann som går inn i den rollen Petter har hatt i alle disse årene. Det er jeg helt trygg på, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB.

Niklas Dyrhaug, som går andreetappen på stafetten for Norge fredag, bygger mer enn gjerne opp under akkurat det.

– Finn er i kjempeslag om dagen og er rå i avslutningen. Utfordringen er at Russland har fått fram en løper de ikke hadde før. Ustjugov er uforutsigbar, men vi har en lun og lur finnmarking vi også, smiler han.

– Finn er så kald at det kommer til å gå veldig bra. Jeg tror ikke han har nerver i det hele tatt, sier åpningsmannen Didrik Tønseth.

Både Tønseth og Dyrhaug var med på det norske laget som tok gullet på VM-stafetten i Falun for to år siden. Da var Northug fjerdemann på laget. Anders Gløersen gikk tredjeetappen.

Aktuelt: Svensk sjef lover krig på stafetten

Store føtter

Langrennskongen fra Mosvika har flere ganger de siste årene pekt på Finn Hågen Krogh som den naturlige arvtakeren som ankermann dersom han selv ikke skal gå. Denne sesongen har han fått det som han ville.

Didrik Tønseth legger ikke skjul på at det å skulle kopiere Northugs helt egne evne til å avgjøre enhver stafett i norsk favør, ikke er det enkleste.

– Det er store sko å fylle, men Finn Hågen har store føtter også, ler Tønseth – og tilføyer:

– Han har avgjort to av to mulige stafetter i vinter, og i dem har han møtt Halfvarsson og Ustjugov. Finn er i form og har en vanvittig avslutning, sier han.

Trønderen er samtidig spent på hvordan ankeretappen utvikler seg.

– Det er et spørsmål hvor fort Ustjugov kan gå underveis, og hvor fort han kan spurte. Jeg tror Finn slår han i en spurt, men det spørs hvor sliten han er i spurten. Med den formen Ustjugov har vist i dette mesterskapet, kan han gå svinfort, advarer Tønseth.

Svaret kommer i ettermiddag.

Aktuelt:

Norske stafetthåp føler på nasjonens gullpress: – Aldri vært så nervøs

Hetland lover at gullet skal komme

Northug slakter ledelsen: – En skandale

Populært