Niskanen sikret Finland VM-gull på 15 kilometer

<p>Ivo Niskanen sørget for jubel hjemmebane.</p>
Ivo Niskanen sørget for jubel hjemmebane. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Iivo Niskanen sendte Finland til skyene med gull på 15-kilometeren i ski-VM onsdag. Dermed lever Martin Johnsrud Sundbys mesterskapsmareritt videre etter sølv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er ganske mye mer fornøyd med dagens medalje. Jeg hadde ikke mer å gå med. Vi må bare innse at det var en finne som var bedre enn oss i dag. Jeg ble nesten litt skremt da sekundene raste på, sa Sundby til NRK.

Niklas Dyrhaug tok bronsen og gikk seg trolig rett inn på Norges stafettlag. Didrik Tønseth fikk en delt femteplass. – Niskanen gikk et vanvittig løp, sier Tønseth til NRK.

– Det er noe man drømmer fra man begynner å gå på ski, sier Dyrhaug til NRK om medaljen.

Johannes Høsflot Klæbo hadde det tungt og kom inn som 15. mann.

Niskanen var dagens mann. Han boblet nesten over i målområdet.

– Jeg er verdensmester i Lahti. Det betyr mye for meg. Skiene mine var fantastiske. Jeg startet stabilt, og så tråkket jeg på etter snaut tre kilometer, sa Niskanen til FIS-TV.

Veteranen Johan Olsson ble beste svenske på niendeplass.

Les også: Northug slakter ledelsen: – En skandale

Fest

Det var en bra norsk dag, men toppen manglet. Niskanen ble kanskje fratatt gull i lagsprinten da Emil Iversen sperret finnen inn mot siste sving.

Martin Johnsrud Sundby i aksjon under ski-VM onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby i aksjon under ski-VM onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Onsdag tråkket hjemmefavoritten virkelig på gassen fra 1,5 til 4,7 kilometer. Da gikk han fra Sundby med hele elleve sekunder. Ledelsen fortsatte å øke før finnen ble litt sliten mot slutten.

Det var sydlandsk stemning på stadion i Lahti. Det ljomet "Iivo, Iivo, Iivo". Dette var et gull finnene kunne gitt mye for. Niskanen stilte som nestfavoritt bak Sundby før start.

Sundby står dermed fortsatt uten individuelt gull i VM og OL.

Les også: Weng: – Bjørgen får oss andre til å se dumme ut

Uflaks

På tremila med skibytte tidligere i VM var Sundby uheldig og falt i en motbakke og brakk staven. Dermed fikk vi ikke se en duell om gullet mellom ham og Sergej Ustjugov. De to var helt overlegne resten av feltet.

I flere tidligere mesterskap (OL og VM) har Sundby flere ganger slitt med sykdom. Han sto med én VM-/OL-tittel før start onsdag. Den kom på stafetten i 2011.

Sundby har hatt en tøff sommer og høst etter astmamedisin-saken. Det gjorde at han mistet seirer og fikk en kort utelukkelse.

Les også: Halfvarsson: – Jeg går naken om Northug vinner femmila

Vanskelige forhold

Det var rent klisterføre i Lahti onsdag. Det er en type forhold som historisk er bra for norske løpere. På grunn av bløtføre og løs snø, valgte arrangøren å begrense testing ute i løypene før start.

Langrennsgutta avslutter VM med stafett fredag og femmil søndag. I stafetten blir trolig Russland den store utfordreren for Norge.

Les også: Hetland: – Iversen hadde lyst til å synke i jorda

Personvernpolicy