Gamletreneren imponeres av Bjørgens «supersult»

Marit Bjørgen gratuleres med sølvmedalje på damenes 10 km klassisk av langrennstrener Svein Tore Samdal under vinter-OL i 2006.
Marit Bjørgen gratuleres med sølvmedalje på damenes 10 km klassisk av langrennstrener Svein Tore Samdal under vinter-OL i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Marit Bjørgens gamle trener Svein Tore Samdal mener at Bjørgens store styrke er at hun fortsatt er mentalt supersulten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samdal trente Bjørgen på kretslaget til Sør-Trøndelag fra slutten av 1990-tallet, og han var også landslagstrener fra 2001 og fram til han ga seg etter OL i Torino i 2006.

I disse dager følger han Bjørgen først og fremst fra godstolen hjemme i stua.

Samdal er ikke overrasket over at Bjørgen kom såpass sterkt tilbake fra både fødsel og skader som hun gjorde.

– Nei, ikke så lenge hun hadde kontroll på skadene og at hun var tilbake i normal trening tidlig på høsten i fjor. Selv om hun var skadd, så holdt hun treningen ved like, og hun prioriterte også riktig ved ikke å delta i Tour de Ski. Da var jeg ikke redd for at hun ikke skulle komme tilbake i form til mesterskapet i Lahti, sier Samdal til NTB.

Ekstremt

Samdal utdyper hvorfor Bjørgen bare fortsetter å vinne skirenn i en alder av snart 37 år.

– Vi snakker om en løper som er ekstremt godt trent over en periode på 20 år. Hun kom kjapt i gang etter fødselen, og kanskje kjapt nok også, og selv om var skadd så holdt hun det i gang med alternativ trening.

– Men du så vel også at hun ikke var helt på topp for eksempel under verdenscuprennene i Lillehammer?

– Ja, det var ikke all verdens der, men det var dumt å slippe opp til de løpene, og hun trente godt og mye i den perioden. Likevel gikk hun mer enn fort nok til at hun hadde troen på at dette kom til falle på plass til riktig tid.

– Det aller mest spesielle med Marit er at hun fortsatt er mentalt supersulten, og med den treningslysten og de fysiske egenskapene så går det bra. Det som kunne ha forstyrret er fødselen, men det gjorde den ikke. I stedet slo den kanskje positivt ut da hun opplevde å bli skadd både en og to ganger. I en periode da hun kanskje fryktet at en hel sesong til kunne ryke, så hadde hun noe annet å tenke på med sønnen sin. Å bli mor gir et annet perspektiv. Du skjønner at lykken ikke bare står på det å gå fort på ski.

Motivasjon

Samdal mener at Bjørgens motivasjon er fantastisk. Han sier at hun elsker det hun driver, at hun er dedikert og at hun er flink til å finne gleden i den vante arbeidsdagen.

– Hun setter pris på å trene sammen med andre, og hun setter pris på å være med på å utvikle andre og ikke bare seg selv. Det at hun gir så mye tilbake, fører også til at mange stiller opp når hun selv har nedturer.

– Du tror det er mulig at hun holder seg på topp i ett år til?

– Ja, det er mulig så lenge hun er mentalt innstilt på det. Men rett etter OL så fyller hun 38 år, og kjenner jeg henne rett, så har det nok gitt mersmak å bli mor, og jeg tror nok at Fred Børre (Lundberg) må finne seg i å gå i avl igjen på vårparten i 2018, og da tror jeg langrennslivet blir nedprioritert og at det er barn som teller.

Selv om Samdal tror at det er over etter OL i Sør-Korea, så mener han at Bjørgen kunne ha holdt på i enda noen år.

– Jeg tror at hun fint kunne ha holdt det gående til VM i 2019 og kanskje også til et eventuelt VM på hjemmebane i Trondheim i 2023. Fysisk er det ikke noe i veien for det, men mentalt er det verre. Jeg tror også at hun finner motivasjon til en ny sesong i det at Therese Johaug sannsynligvis er tilbake igjen til OL-sesongen, sier Svein Tore Samdal.

Personvernpolicy