Bjørgen om kritikken: – Jeg står for det jeg sa

Se video

Marit Bjørgen (36) forventet spetakkel da hun snakket om Therese Johaug i seiersintervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at hun lørdag tok sitt 15. VM-gull i karrieren, ble Marit Bjørgen kritisert i svenske medier. Etter målgang sa trønderen at hun hadde dopingtatte Therese Johaug i bakhodet både før og under løpet.

På en pressekonferansen mandag sier 36-åringen at hun forventet kritikk.

– Det har ikke jeg fått med meg, men jeg regnet med at noen hadde en mening om det. Jeg står for det jeg sa, og jeg kan si det igjen. Jeg forventet at det ville komme kritikk, så jeg er ikke overrasket, sier hun.

Bjørgen sier hun uttalte seg som god venninne av Johaug.

– Ser man gjennom det styret som har vært i media, forventet jeg jo at det ble kritikk for det jeg sa. Jeg tenkte på Therese som et menneske, ikke på saken i seg selv, sier hun.

Les også: Svensk kritikk av Bjørgens Johaug-dedisering

SELVTILLIT: Ingvild Flugstad Østberg erkjenner at selvtilliten er lav etter en dårlig start på ski-VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SELVTILLIT: Ingvild Flugstad Østberg erkjenner at selvtilliten er lav etter en dårlig start på ski-VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I toppen

Tirsdag er Bjørgen kanskje den største medaljekandidaten på det norske laget på 10 kilometer klassisk i ski-VM. Hun får med seg Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg.

Det var knyttet en viss spenning til om Østberg (26) fikk fornyet tillit etter en tung start på mesterskapet, men trenerne Roar Hjelmeset og Sjur Ole Svarstad valgte å satse på det vante.

– Jeg har fått meg en trøkk, men jobber med å få troen på meg selv. Det er ikke artig å gå mine svakeste løp på mange år i VM. Alle i laget støtter meg, så da må jeg ha troen på meg selv også, sa Østberg under pressemøtet med det norske laget.

Les også: Bjørgen: – En medalje jeg vil dele med Therese Johaug

Vil gå stafett

Gjøvik-jenta har innledet mesterskapet i Lahti med en 22.-plass på den individuelle sprinten og en 19.-plass i skiathlon. Det er langt unna der Østberg skal være.

26-åringen går på med nytt mot. Hun håper å få plass på stafettlaget, men tenker ikke så langt fram.

– Jeg har jobbet i mange år for å være på stafettlaget, men jeg må ta ett løp om gangen.

Les også: Ingvild Flugstad Østberg jobber med seg selv etter en tung start på ski-VM

IKKE I FORM: Stina Nilsson har ikke fått ting til å stemme i Finland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE I FORM: Stina Nilsson har ikke fått ting til å stemme i Finland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Formen er der

Charlotte Kalla er regjerende mester på distansen, men Bjørgen (36) er kanskje den største favoritten.

– Jeg føler formen er der. Det gjelder å ha en god dag og gode ski, ting må stemme. Jeg har absolutt som mål om å kjempe om det gjeveste i morgen. Slik jeg ser det er det syv stykker som kan være med og kjempe i morgen, sier Bjørgen.

De fire norske, Krista Pärmäkoski, Charlotte Kalla og Justina Kowalczyk er alle utøvere som 36-åringen mener kan ta gull tirsdag.

Svenske Stina Nilsson er med andre ord ikke en av favorittene.

– Der og da er det tungt og tungt å snu. Det gjelder å snu det før man graver seg ned, sier Bjørgen om hvordan det føles å ikke få det til å stemme i et mesterskap.

– Har lidd litt under snøværet

Langrennssjef Vidar Løfshus har holdt en mer tilbaketrukket profil under VM enn tidligere, men han ga NTB noen minutter søndag kveld.

– Dette er vel ganske normalt for meg. Når VM kommer er det løperne med deres trenere som skal stå fram på pressekonferanser og i løypa. Men jeg er jo litt med i mixed zone (intervjuområdet ved målområdet), sier Løfshus til NTB.

– Er du fornøyd med de første VM-dagene?

– Ja, absolutt, selv om det sikkert føles litt som stang ut for gutta. Uten at jeg skal skylde på noe, så synes jeg vi har hatt litt uflaks de to sprintdagene. Vi har lidd litt under snøværet. Lørdag (tremila) hadde vi jo også et stavbrekk, men fire blant de seks beste er meget bra. Og så er det jo bare å synes synd på det som skjedde med Emil Iversen.

Les også: Sundby brakk staven – VM-gullet glapp

Sundby fikk gåsehud under sølvløpet

Tar alt?

På damesiden har det meste gått til Norge så langt ved Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla (to seirer) og Heidi Weng.

– Ikke siden 1997-VM har samme nasjon (Russland) tatt alle langrennsgullene for kvinner?

– Hvis vi klarer det, ja da skal jeg bøye meg i hatten. Det skal nok veldig, veldig mye til for at det skjer. Nå har vi jo teft på det, så det hadde vært artig å skrive historie. Det kan vi strekke oss mot. Jentene har gjort det fremragende hittil.

– Martin Johnsrud Sundby, får han sitt etterlengtede gull på 15-kilometeren onsdag?

– Det blir nok for oss å kjempe veldig med Iivo Niskanen der. Så har jo vi også Didrik Tønseth som er en veldig god kandidat. Martin er jo favoritten, og klarer han å holde seg frisk de neste dagene, så hadde det vært drømmen å slå finnene på deres hjemmebane.

Les også: Northug: – Iversen skifter vel litt sent

Løfshus: – Unnskyld, Finland!

Trygg

– Herrestafetten (fredag) er det store for mange norske TV-seere?

– Finn-Hågen Krogh har jo vært tiltenkt ankerrollen en stund, og han har jo styrket det kandidaturet. Det er veldig betryggende med ham. Så har vi jo en sju-åtte mann vi kan hive inn på laget. Slik sett er vi i en særstilling.

– Vi må bare få komponert laget slik at vi kan ha en god strategi. Alle gutta må ha dagen for at vi skal vinne. Vi ser jo at russerne er i kalasform. De virker råsterke, sier Løfshus.

Petter Northug deltok i norgescuprenn søndag. Han skal etter planen starte på femmila kommende søndag.

– Jeg tror Petter blir veldig motivert av det han får se på TV og oppleve i VM. Nå håper jeg det er samling i bånn i år med tanke på det som skal skje i OL neste år for ham.

Les også: Skogstad etter Løfshus-prat: – Vi må konsentrere oss om VM

Etter VM-dramaet: – Finland fryktelig skuffet

Personvernpolicy