Sundby kan få gulldrømmen knust av Ustjugov

Nå går han for gull.
Nå går han for gull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tar Martin Jonsrud Sundby sitt første individuelle VM-gull?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med de aller fleste var han mektig imponert over det Sergej Ustjugov presterte under sprinten torsdag. Selv om årets Tour de Ski-vinner tok sølv var han svært skuffet fordi han ikke vant, noe han heller ikke la skjul på.

– Det viser hvor han har lagt ambisjonsnivået. Jeg skjønner ikke helt hva han var så skuffet over, for han gikk et vanvittig finaleløp. Pellegrino var bare enda litt raskere. Han hadde sikkert sett for seg at det skulle gå rett hjem, sa Sundby.

Både Sundby og lagkameratene Sjur Røthe og Didrik Tønseth er opptatt av at det blir satt fart under lørdagens løp.

– Vi har veldig lyst til å kvitte oss med Ustjugov på klassiskdelen. Det tror jeg kan være en god oppskrift for oss. Vi kommer sikkert til å kikke oss over skuldrene for hver 100 meter for å se om han er der. Det vil nok være fornuftig å legge press på ham fra start. Det er skummelt med en fyr som blir misfornøyd med 2.-plasser, sa Sundby under fredagens pressetreff.

Mulig

–Det er mulig å bli kvitt ham?

–Klassiskløypa er relativt lett, men vi får forsøke å gå fra. Det er muligheter til det på den siste runden. Det vil være fornuftig å prøve å bli kvitt ham da. Skøytetraseen er tøff og skal gås fire runder. Hvis man har den sterkeste kroppen i morgen er det mulig å stikke ifra da på de siste kilometerne, sa Sundby under fredagens pressekonferanse.

Franske Maurice Manificat ble også nevnt som en potensiell vinnerkandidat lørdag, men igjen er det denne kraftpluggen av en russer det messes mest om.

– Ustjugov fikk tatt seg ordentlig ut i løpet av gårsdagen, og det trenger ikke nødvendigvis å ha noen positiv effekt for ham. Det kan også slå andre veien. Men han så veldig, veldig skummel ut og har slik jeg så det tydelig truffet med VM-formen, konkluderte Sundby

Historie

32-åringen fra Røa har vært verdens jevneste og beste skiløper i flere sesonger, men i mesterskap har han ikke lyktes med å ta et individuelt gull. Skal endelig forbannelsen brytes i Lahti?

– Gullet er guttedrømmen. Jeg har sånn lyst til å være verdens beste skiløper. Det er det som motiverer meg hver eneste dag. Det er opp til meg selv hvordan jeg skal løse dette i morgen. Jeg burde tatt det gullet i Sotsji. Da var jeg veldig, veldig nære. Den største nedturen min i et mesterskap er 4.-plassen på femmila der. Jeg håper at jeg er sterk nok i dette mesterskapet til å ta det gullet.

Martin Johnsrud Sundby tok sølv i skiathlon i VM i Val di Fiemme i 2013 før han ble syk og mistet resten av mesterskapet. I Falun var han syk fra start av og var ikke i form på den femmila han til slutt fikk gå.

Sundby gikk en gnistrende 15 kilometer i klassisk i Otepää og utklasset konkurrentene da. Den siste uken har han ikke gjort veldig mye. Han har stort sett kost seg og trent lette økter.

Personvernpolicy