Alla åpner VM i Lahti

Dagen før stjernene inntar konkurransearenaen i Lahti skal skisportens outsidere få sin dag i rampelyset under langrennskvalifiseringen onsdag. Foto: Martti Kainulainen, Lehtikuva / NTB scanpix
Dagen før stjernene inntar konkurransearenaen i Lahti skal skisportens outsidere få sin dag i rampelyset under langrennskvalifiseringen onsdag. Foto: Martti Kainulainen, Lehtikuva / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Alla Ghilenko blir første utøver i aksjon i årets ski-VM i Lahti. Makedoneren har startnummer 1 i kvinnenes langrennskvalifisering over 5 km klassisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 kvinner og 67 menn som ikke har tilstrekkelig med FIS-punkter til å være kvalifisert for VM-rennene går kvalifiseringsløp onsdag. De ti beste i hvert renn vil være kvalifisert for de individuelle distanserennene i VM.

Først ut av alle er Ghilenko, som i utgangspunktet er skiskytter. I sitt forrige renn endte hun sist (99.-plass) på normaldistansen i VM i Hochfilzen, med åtte tilleggsminutter og totalt 17 minutter bak vinneren.

Det tyder ikke på at hun er noen racer i sporet, men kanskje går hun fort nok til å holde neste startende bak seg gjennom hele løypa. Mery Kayrouz fra Libanon starter halvminuttet senere.

Det er ikke de typiske langrennsnasjonene som er representert i onsdagens kvalifiseringsløp, og FIS har i sine lister registrert skimerke på bare en av de 35 kvinnene. Fern Cates fra Storbritannia, med startnummer 19, går på Salomon-ski.

Stort spenn

I mennenes kvalifisering over 10 kilometer klassisk er Adrian Solano fra Venezuela første startende. Blant løpere fra land vi sjelden forbinder med skigåing er Mark Rajack fra Trinidad og Tobago og den brasilianske duoen Leandro Lutz og Victor Santos.

Blant de påmeldte er også to dansker (Tue Rømer og Jens Hulgaard) og fire islendinger (Albert Jonsson, Brynjar Leo Kristinsson, Sævar Birgisson og Elsa-Gudrun Jonsdottir).

Carlos Lannes fra Argentina, med nummer 13 på brystet, konkurrerer på sin 38-årsdag, men han er langt fra den eldste i feltet. Irske Dominic McAleenan på startnummeret før er 47 år gammel.

Spennet i startfeltet illustreres av Veljko Grbovic, som passende nok har nummer 15. Talentet fra Montenegro fylte 15 år i oktober.

Vanskelig

Både i kvinnenes og mennenes kvalifisering er løpere fra Mongolia sist ut i løypa. I kvinnekvalifiseringen starter Otgontsetseg Chinabat og Enkhtuul Ariunsanaa som nummer 34 og 35, blant mennene er Achbadrakh Batmunkh og Amarsanaa Baasansuren nummer 66 og 67.

De som skal kommentere VM-rennene senere i mesterskapet heier antakelig ikke spesielt på dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden