Northug får kun gå sprint og femmil i VM

<p>Petter Northug</p>
Petter Northug Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Petter Northug trekker seg som 12. mann i VM-troppen. Det betyr at trønderen kun kan gå sprint og femmil i Lahti-VM. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg føler selv at dette er helt riktig, sier Northug i en video lagt ut på Norges Skiforbunds "WhatsApp" som blir brukt i tilknytning til mesterskapet i Finland.

Landslagssjef Vidar Løfshus er ikke overrasket over at Petter Northug degraderer seg selv til 13.-mann i VM-troppen.

– Petter viser storsinn med en slik avgjørelse, og jeg er ikke overrasket. Vi har hatt en dialog rundt dette helt siden NM, sier Løfshus.

Les også: Northug håper på mirakel: – Resultatene lyver ikke

Ikke press

Løfshus avviser at det ligger noen form for press bak avgjørelsen.

– Nei, som sagt har vi hatt en dialog rundt dette en god stund. Dette er en grei løsning når vi har gode folk i troppen. Dette er noe Petter helt og holdent har styrt selv, og hans beslutning viser hvilken stor idrettsmann han er.

Inn i troppen kommer Hans Christer Holund. Holund tok 3.-plassen på 15-kilometeren i Otepää søndag, men reiste hjem til Oslo fra Tallinn mandag ettermiddag. Der blir han fram mot slutten av mesterskapet.

– Hans Christer gjorde et veldig bra løp i Otepää i helga, og han har vist bra form. Han kan være en reservejoker i dette mesterskapet på distanseløpene, sa Northug i den utlagte videoen.

Les også: Northug fikk VM-generalprøven ødelagt av stavbrekk

Imponert landslagstrener

Landslagstrener Tor Arne Hetland er imponert over Northugs selvinnsikt. 31-åringen gikk på en smell på høydeopphold i VM-oppladningen, og har ikke kunnet forberede seg optimalt etter det.

– Petter har teft for de riktige valgene i et mesterskap. Han viser hvilken stor sportsmann han er ved å lansere seg selv som reserve – og ikke løper nummer 12 – i troppen, sier Hetland.

– Petter har vraket seg selv til øvelsene han ikke er forhåndskvalifisert til, og fokuser nå maksimalt på sprint og 50km.

Les også: Northug: - Jeg er med i VM-troppen

Northug tror det blir tøft med tremil i VM

– Følte meg helt rå

I et intervju med TV2 forteller Northug hvorfor årets sesong har gått skeis.

Etter Val Senales ble det gjennomført tøffe intervalløkter og et testløp. Kombinert med tøff styrke- og spensttrening ble det for mye.

– Problemet i min verden var at jeg følte meg helt rå. At jeg tålte mye trening og kunne gi kroppen mye juling. Jeg klarte ikke å tolke signalene på at jeg var mer sliten enn jeg var. For meg var det bare push, push, push, ingenting kunne stoppe meg, forteller Petter Northug i TV 2-dokumentaren «Northug: Jakten på VM-formen».

Les også: Northug fikk juling på Sjusjøen

Northug gjør et siste forsøk på å finne VM-formen

– Boblen var veldig svart

Trener Stig Rune Kveen sier dette om Northugs treningsbom.

– Den gylne regelen er å trene lett og hvile. Ofte må jeg si til Petter at han må trene rolig fordi det er hardøkt i morgen eller konkurranse om fire dager. Petter er 31 år. Han vet jo selv hva han skal gjøre og hvordan han skal trene, men han er fortsatt en fuglehund på første jakten når kroppen spiller på lag, forteller Kveen til TV 2.

Nedturene har stått i kø, og flere av sesongens mål har han måtte skrinlegge.

– Da Tour de Ski røk, da var han i veldig dårlig humør. Da var han i en boble, den boblen var veldig svart. Vi håper fortsatt vi kan skvise ut noen dråper av det som er igjen av sesongen, slik at vi får en opptur på slutten, sier Kveen.

Les også: Northug trener ikke på ski – nå kan VM ryke

Northug går ikke Tour de Ski

Holund og Krüger reserver

Northug er regjerende mester på de to distansene og har dermed fribillett. Vrakingen betyr imidlertid at trønderen ikke går stafett eller sprintstafett, hvor han har vist seg å være svært viktig i tidligere mesterskap.

Holund og Simen Hegstad Krüger blir på sin side hjemmeværende reserver til Lahti-VM.

– At det var Petter selv som hadde tatt den avgjørelsen viser at han har selvinnsikt. Han så kanskje at han ikke var i god nok form til å hevde seg på de distansene han ikke allerede er kvalifisert til, sier Holund.

Les også: Northug besøkte Snåsamannen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden