Polske skilegender:

– Johaug-straffen kan få andre til å ta risiko

<p>Therese Johaug</p>
Therese Johaug Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utestengelsen av Therese Johaug i 13 måneder for brudd på dopingbestemmelsene, oppleves av polske ski-profiler som en provokasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle bør behandles på samme måte. Noen bør ikke få redusert straff, sier Joseph Łuszczek til det polske nettstedet Przeglad Sportowy.

Łuszczek ble verdensmester på 15 kilometer i 1978.

10. februar avgjorde Domsutvalget i Norges Idrettsforbund at Johaug mister retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv i 13 måneder fra 18. oktober 2016.

Avgjørelsen kan ankes av alle parter, også direkte til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Les også: Fischer bryter millionkontrakt med Therese Johaug

Kalla om Johaug: – Jeg lider med henne

– Det er en hån

Nå melder også representanter for det polske skimiljøet seg på i debatten.
Edward Budny, tidligere polsk skiløper og trener, leverer denne kraftsalven:

– Johaug fikk så mild straff at det kan virke som en oppmuntring til andre å ta risiko. Det er en hån. Nå kan hvem som helst beregne om de kan få seks eller ni måneders suspensjon. Det er forferdelig, mener Budny.

– De norske opererer under en dekning av at de alltid er uskyldige. Alle doper seg, bortsett fra dem. Dommen er en skandale, sier han til WP Sportowe Fakty.

Les også: – Johaug er verdens lykkeligste stakkar

FIS diskuterer Johaug-dommen onsdag

Fischer brøt millionkontrakt

Utstyrsgiganten Fischer har benyttet seg av en antidoping-klausul og bryter kontrakten med Therese Johaug, bekrefter utstyrsleverandøren.

– Vi har en offisiell kontrakt med Johaug, som vi har med enhver utøver, og i den finnes det en antidoping-klausul. Når en straff blir iverksatt av WADA, blir kontrakten automatisk terminert. Slik er det for alle, Tanja Winterhalder, markeds- og presseansvarlig i utstyrsgiganten.

Les også: Johaug utestengt i 13 måneder

Johaug trener i OL-løypene i Pyeongchang

– Forbausende hatske

Dopingjeger-legenden Inggard Lereim reagerer kraftig på det han kaller «aggressiv hets» mot Norge, spesielt i Sverige, etter Therese Johaug-saken.

– Svenskene er forbausende hatske. Det er en skarp og uforsonlig tone. Jeg vet ikke om dette skyldes alle gode resultatene norske utøvere i alle skigrener har prestert de siste årene.

– Men statistikkene viser at Norge har flere ganger så god rekruttering i langrenn som Sverige og Finland. Noen må jo bli gode når de trener så mye og godt, sier Lereim.

Onsdag skal det Internasjonale Skiforbundet (FIS) vurdere om det vil kjøre Johaug-saken inn for en rettsinstans med mål om å forlenge utelukkelsen.

Les også: Bendiksen brøt tausheten i Johaug-saken

Svensk kommentator: – Bildet av Johaug ikke like snilt som i Norge

Personvernpolicy