Northug håper på mirakel: – Resultatene lyver ikke

– Det er ikke noe skuespill i løypene her, jeg er et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre, sier Petter Northug.
– Det er ikke noe skuespill i løypene her, jeg er et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre, sier Petter Northug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er et godt stykke unna toppformen. Jeg får håpe mirakelgudene er med meg inn i dette mesterskapet også, det trenger jeg, sier Petter Northug om sin egen VM-form.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ligget i kortene at Petter Northug får en plass i den norske VM-troppen. Fredag kom endelig bekreftelsen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg er med i troppen, sa Northug.

Som regjerende mester har Northug friplass på sprinten og femmila i Lahti, men kan også være aktuell for andre distanser.

Men i år har ikke alt vært som det pleier. Northug deltok ikke i Tour de Ski og har vært en skygge av seg selv i de rennene han har detatt i. I peridoer har han ikke trent på ski i det hele tatt.

Les også: Northug: - Jeg er med i VM-troppen

Northug-trener: – Petter føler seg motarbeidet

– Godt stykke unna toppformen

Søndag gikk han klassisketappe for Strindheim i ski-NM, og fikk 40 sekunder svakere tid enn Didrik Tønseth. Etter rennet forsøkte han ikke å sminke på resultatene.

– Resultatene lyver ikke. Det er ikke noe skuespill i løypene her, jeg er et godt stykke unna toppformen og et godt stykke unna det som har med overskudd å gjøre. Det har jeg en plan, i mitt hode i alle fall, på hvordan jeg skal løse frem mot VM, så får vi se om det er tidsnok til å klare å gjøre det, sier Northug til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Northug har vært Norges faste mesterskapsavslutter siden 2007. Det har endt med seier, gull og glitter i samtlige VM siden den gang.

Les også: Northug gjør et siste forsøk på å finne VM-formen

Hetland er bekymret for Northug

Dopper høydeopphold

Petter Northug gjør helomvending og dropper det planlagte oppholdet i høyden foran ski-VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste Norges Skiforbund søndag. Northug skal i stedet lade opp hjemme i Trøndelag.

- Vi tilpasser og individualiserer precamp for samtlige løpere som er tatt ut til VM når det gjelder lengde, sted og treningsinnhold, også for Petter, sier landslagstrener Tor Arne Hetland i meldingen fra skiforbundet.

- Årsaken til at Petter nå forbereder seg i lavlandet kontra høyden, er maksimal restitusjon etter tre NM-løp. Et godt og sikrere valg for å få denne muligheten til å forberede seg med tanke på nok fart og kvalitet i treningen med fokus på sprinten i Lahti, sier Hetland videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vraker seg selv som ankermann

Før stafetten i VM i Lahti regner Petter Northug nå Finn Hågen Krogh som ankermann, og gir dermed mer eller mindre fra seg sin tilvante rolle som spurter på sisteetappen.

– Jeg tok ut laget sist helg, og der er jeg ikke. Martin (Johnsrud Sundby) er klar på tredje etappe, og Finn er like klar på fjerde etappe, mener jeg. Det blir helt feil å ta den etappen fra ham nå. Jeg har ikke gitt opp, men jeg er reserve. Det er sånn det er, sa Northug etter at han gikk inn til 23.-plass under lørdagens skiathlon i NM.

Søndag innrømmer han at han ligger etter skjema.

– Jeg er vel den dårligst trente herreløperen noensinne som blir sent til et mesterskap i langrenn, sier Petter Northug.

Les også: Treneren tror Northug er overtrent

Hinter Northug om karrierefremtiden her?

– Litt mirakel må til

Nå vil han bruke de siste ukene på å gjøre de riktige tingene og forsøke å fininnstile formen så han igjen kan ta steget opp seierspallen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går bedre og bedre, det hjelper å gå skirenn. Det handler om å tørre å hvile litt etter disse løpene, og få de riktige øktene i banken før VM, sier Northug til TV 2.

Han tror likevel ikke miraklenes tid er forbi.

– Det har skjedd så ofte at jeg forventer selv at jeg skal gjøre det. Vi må bare ha litt is i magen og samtidig få trent bra, så kan alt skje i Lahti også. Litt mirakel må til, men det er slik som bruker å skje, sier medaljegrossisten Petter Northug.

Les også: Bjørndalen om Northug-samarbeid: – Har ikke behov for å prate om alt mulig annet

Feilfri oppkjøring for sulten og skjerpet Northug