Northug går ikke Tour de Ski

Petter Northug
Petter Northug Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug står over Tour de Ski for første gang i karrieren. – Jeg ergrer meg, sier han etter avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For få dager siden kom det melding om at Petter Northug fortsatt ikke trente normalt, og at han allerede da vurderte å stå over Tour de Ski for første gang i karrieren.

– Jeg ergrer meg over at jeg ikke får delta i Tour de Ski, men bruker situasjonen som har oppstått som en ekstra motivasjon. Jeg ser nå fremover mot det som uansett er sesongens hovedmål, nemlig VM i Lahti, sier Northug i en pressemelding.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener det er leit at Northug ikke deltar i touren. Northug erstattes av Sjur Røthe, opplyser Norges Skiforbund.

Les også: Northug besøkte Snåsamannen

– Beklagelig og uvant

– Vi synes selvsagt det er beklagelig og uvant at vi nå reiser uten Petter til Tour de Ski i mellomjulen, men vi håper han restituerer godt hjemme fram mot VM i Lahti i februar, sier Løfshus.

– Petter er nå i lett trening, men touren kommer for tidlig. Vi håper og tror at han innen kort tid vil være tilbake i normal trening. Fokuset blir nå forsiktig opptrening for deretter å legge et godt fundament for VM, sier trener Stig Rune Kveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Northug har gått alle Tour de Ski siden 2007, men i år må han altså stå over. Han vant sammenlagt i 2015 etter at Martin Johnsrud Sundby ble fratatt triumfen i sommer på grunn av brudd på dopingbestemmelsene.

Feilsatsing

Det er høyst sannsynlig en liten feilsatsing i slutten på en høydetrening i Italia i november, samt tøff trening hjemme i Trøndelag som er årsaken til formsvikten. Petter og Tomas Northug trente sammen med Lars Ove Aunli og alle har fått en kraftig smell i etterkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagene går fort, litt for fort. De ble litt for ivrige den siste uken i høyden. Da de kom tilbake var de for hissige på grøten, ettersom de følte seg ganske pigge, sa sportslig leder Ole Thonstad i Strindheim til Adresseavisen.

Ifølge Northugs personlige trener Stig Rune Kveen er mulighetene fortsatt gode for at Petter Northug skal være i stand til å forsvare noen av sine fire VM-gull i Lahti i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Northug må trolig stå over Tour de Ski

Røthe i full trening

Sjur Røthe kommer inn som Northugs erstatter.

Sjur Røthe på samling på Sognefjellshytta med Jotunheimen i sommer Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sjur Røthe på samling på Sognefjellshytta med Jotunheimen i sommer Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Sjur gikk godt under minitouren på Lillehammer i begynnelsen av desember, men ble lett forkjølet etter verdenscupen i Davos og kunne dessverre ikke gå i Frankrike. Etter noen rolige dager med hvile, er Sjur nå i full trening hjemme på Voss. Sjur er en meget stabil turløper, så årets Tour de Ski skal passe ham godt, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

Tour de Ski varer mellom 31. desember og 8. januar.

Saken oppdateres