Bestefaren om Klæbos vinnerskalle: – Aldri sett noe lignende

Johannes Høsflot Klæbo sammen med bestefar Kåre Høsflot i Lillehammer sist helg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Johannes Høsflot Klæbo sammen med bestefar Kåre Høsflot i Lillehammer sist helg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Bestefar og trener Kåre Høsflot sier at barnebarnet Johannes Høsflot Klæbo har vært spesiell helt fra han var en liten gutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klæbo har kommet som et skudd inn i verdenseliten i langrenn denne sesongen. Byåsen-løperen har plassert seg som nummer tre i verdenscupen etter 2.-plassen i minitouren i Lillehammer, og til helgen er det nye renn i Davos. Klæbo går ikke lørdagens tremil, men er klar for søndagens skøytesprint.

– Hva kan du si om vinnerskallen hans?

– Han er helt spesiell. Jeg har drevet med trening siden 1980-tallet og har aldri sett noe lignende. Jeg har trent utrolig mye folk. Han var spesiell helt fra starten av, sier Kåre Høsflot.

Høsflot har blant annet vært kretslagstrener i Sør-Trøndelag skikrets. Det blir du ikke om du ikke har en viss oversikt over idretten langrenn.

20 år gamle Klæbo var ingen barnestjerne, og det tok tid før den spinkle kroppen vokste seg til. Men som junior eksploderte han. Det ble tre gull i junior-VM sist sesong.

Les også: Northug tror Klæbo vil sjokkere

Tok av

Etter den overraskende seieren på sprinten i den nasjonale åpningen på Beitostølen ble Klæbo plutselig allemannseie.

– Vi ble tatt litt på senga av oppstyret etter Beito. Omverden var ikke dimensjonert for det. Det har vært en oppgave for oss. Mediestyret kom litt brått på.

– Det blir vel ikke noe mindre etter dette?

– Nei, men han har veldig gode foreldre som tar av mye. Dette skal nok gå bra.

Den 73 år gamle bestefaren har trent Johannes hele veien fram til i dag.

– Han har kapasitet, et godt hode og en spurt som ikke veldig mange andre slår, konkluderer Kåre Høsflot.

Den kombinasjonen gjør at planene om U23-VM i USA etter jul trolig må skrinlegges. Det spørs om ikke det blir VM i Lahti i stedet.

Les også: Må passe på Klæbos tenningsnivå

Skryt

Da kommer han i så fall inn under vingene til herrelandslagstrener Tor Arne Hetland.

– Den utviklingen til Johannes er kjempespennende. Nå kommer det en ny trønder som langrennsverden må se opp for, sier Hetland til NTB.

– Hvordan vil du karakterisere ham?

– Han er smart. Johannes er en god skiløper som har et godt hode, og så er han en løper som er god på absolutt alle typer løp, klassisk, skøyting, sprint og distanse. Her har vi fått en løper som kommer til å gi oss mye glede i framtida, sier Hetland til NTB.

– Han er taktisk klok, går bra på ski og har god kapasitet. For ham ser det veldig lyst ut nå, og han må bare fortsette med det han har gjort og ta livet med ro. Han må ikke ta av for mye, og det virker da også som han klarer seg veldig godt, mener landslagsløper og trønderkollega Emil Iversen.

Les også: Høsflot Klæbo rystet sprinteliten

Personvernpolicy