Domsutvalget: Johaug-saken vil ta et par måneder

Domsutvalget i Norges idrettsforbund vil trolig bruke et par måneder på å behandle påtalen om 14 måneders utestengelse for Therese Johaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Domsutvalget i Norges idrettsforbund vil trolig bruke et par måneder på å behandle påtalen om 14 måneders utestengelse for Therese Johaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det vil trolig ta et par måneder før Therese Johaugs utestengelse er ferdig behandlet i domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saksgangen i Johaug-saken:

* Påtalenemnda i Antidoping Norge legger ned påstand om 14 måneder utestengelse for langrennsløper Therese Johaug.

* Domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF) kommer med sin dom.

* Johaug, Antidoping Norge, WADA og FIS kan anke dommen til NIFs appellutvalg.

* En avgjørelse i appellutvalget kan i tillegg ankes til idrettens voldgiftsrett i Lausanne (CAS).

Kilde: ADNO.

Dermed vil det trolig ikke komme noen avgjørelse fra domsutvalget før i slutten av januar eller begynnelsen av februar.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse for den norske skistjernen, og vil nå bruke noen dager på å ferdigstille påtalebegjæringen før den oversendes til NIFs domsutvalg.

Bakgrunn: Påtalenemnda vil utestenge Johaug i 14 måneder

Når domsutvalget har mottatt påtalebegjæringen skal den snarest mulig, og senest innen 14 dager, sendes Johaugs advokat med en tilsvarsfrist på 21 dager. Også Antidoping Norge har mulighet til å komme med merknader. Deretter vil begge parter kunne utveksle skriftlige innlegg.

Begge partene har rett til å kreve muntlig forhandling etter samme hovedprinsipp som ordinære rettssaker, men domsutvalget kan enstemmig bli enig om at muntlig behandling ikke er nødvendig. De muntlige forhandlingene er offentlige med mindre domsutvalget bestemmer noe annet.

Deretter vil saken bli tatt opp til avgjørelse i domsutvalget. Avgjørelsen vil trolig foreligge i løpet av en måneds tid. Totalt vil det altså trolig gå et par måneder før saken er klar til avsluttende behandling.

I siste instans kan avgjørelsen ankes av Therese Johaug selv, WADA, Stiftelsen Antidoping Norge og Det internasjonale skiforbundet (FIS). Anken kan rettes enten til NIFs appellutvalg eller direkte til den idrettens internasjonale voldgiftsretten (CAS). Ankefristen vil sannsynligvis være 14 dager etter at Johaug er gjort kjent med domsutvalgets avgjørelse.

Les også:

Kryptisk Kowalczyk-reaksjon på Johaug-innstilling

Delte reaksjoner på Johaug-innstillingen

Johaug glad for å bli trodd

Personvernpolicy