Aukland: – Negativ oppmerksomhet påvirker alle

44 år gammel går Anders Aukland løs på en ny sesong, men han er bedrøvet over den negative oppmerksomheten norsk langrenn har fått i oppkjøringen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
44 år gammel går Anders Aukland løs på en ny sesong, men han er bedrøvet over den negative oppmerksomheten norsk langrenn har fått i oppkjøringen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Langløpseksperten Anders Aukland sier at store tabber og svak kommunikasjon har ført til omdømmetapet i norsk langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44-åringen går inn i sin sesong nummer 24 med klassiskløpet på Beitostølen fredag.

Aldri har det vært en så turbulent forsesong i Oseberg-løperens lange karriere.

– Det har vært et vanvittig fokus på det negative, og vi i langløp merker det også selv om vi står utenfor landslaget. Det har påvirket fra alt til ungene mine på ni og ti år som går på ski, til klubbtrenere, foreldre og sponsorer vi møter. Det har påvirket alle, og det er bare trist og negativt. Det har påvirket hele langrennsmiljøet, sier Aukland til NTB.

– Er all kritikken fortjent?

– Etter min mening er det store tabber som har skjedd. Martin (Johnsrud Sundby) har testet positivt for å ha brukt for mye astmamedisin, og Therese (Johaug) har gjort en supertabbe. Vi synes synd på Therese i den situasjonen hun er kommet i, men måten det har kommet ut på og blitt kommunisert har vært veldig uheldig. Det har ført til et veldig omdømmetap, og det er blitt skapt usikkerhet for alt til små unger til de som kjenner langrenn inngående. Det er bare trist.

Les også: Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

Feil

– Hvilke feil mener du er blitt gjort?

– Måten det er blitt kommunisert på har ført til usikkerhet og ubehagelige følelser. Det har også vært altfor lav ydmykhet. Kommunikasjonen har ført til at mange har mistet tillit. Vi i langløp har våre oppgaver å gjøre, men alle har meninger og oppfatninger om saken.

– Hva må eventuelt gjøres nå?

– Tilliten bygd opp over år har fått en stor skrape og må bygges opp igjen. Det ligger mye ansvar på ledere i skiforbundet og hvordan de oppfattes blant folk. Lederne må skape tydelighet. Dette er ikke medieskapt. Media gjør bare jobben sin. Det er gjort noen megabommerter, og kommunikasjon fra lederhold har gjort at mange har mistet tillit, sier Aukland.

Les også: Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn

Staker videre

Mens lillebror Jørgen er blitt sportssjef i Team Santander, kjører Anders på videre som aktiv i samme lag. Målet er ikke nødvendigvis å vinne alt som er lenger. Målet er med årene blitt mer todelt. Motivasjonen er det ingenting i veien med.

– Etter at jeg var ferdig med verdenscup og landslag, har jeg satset langløp. Så har det skjedd en vanvittig utvikling mot staking, hvordan vi trener, teknikk og utstyr. Oppbygging av det taktiske. Det er blitt en mer tydelig lagidrett. Det var det ikke før, og alt dette har gitt mye motivasjon. Jeg mener at jeg gikk fortest i staking i 2015, og det er bare ett og et halvt år siden. Jeg har hatt utvikling hele tiden og var på pallen to ganger i fjor også.

Les også: Johaug-saken har gjort Heidi Weng paranoid

For Anders Aukland betyr det også mye å ha Magnar Dalen som trener og sportssjef. Han trives på lag, og han trives ikke minst på eget lag.

– Vi har Magnar Dalen som trener og smører på laget og som er den mest erfarne i langrennsverden. Han har vanvittig er faring og kunnskap og er en jeg har kjent siden jeg var rekruttløper. Da var han i Sverige. Det å ha ham på laget har betydd mye for meg.

– Hvor viktig er resultatene i en alder av 44?

– Som idrettsutøver har du alltid mål om å vinne og bli bedre. Utvikling har vært det viktigste. Men nå er det like viktig at laget vinner som at jeg selv vinner. Jeg har egne ambisjoner i enkeltrenn, men det blir mer det at jeg velger meg ut det som passer best for meg. Andre renn kan passe bedre for andre. Det blir en delt målsetting, sier Aukland.

Les også: Johaug får massiv svensk støtte

Personvernpolicy