Ekspert: Johaug får minimum ett års utestengelse

En gråtende langrennsløper Therese Johaug ankom pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.
En gråtende langrennsløper Therese Johaug ankom pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurist og ekspert ved Idrettens voldgiftsrett i Sveits (CAS), Robin Mackenzie-Robinson, mener Norges beste kvinnelige skiløper vil gå glipp av alle konkurranser inneværende sesong, og risikerer å miste både OL og VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er trygg på at hun vanskelig kan få noe mindre enn ett år. Det følger av en systematisk gjennomgang av ordlyden av de relevante reglene som er gitt i WADA-koden og NIFs lov, sier Mackenzie-Robinson til VG.

Les også: Johaug suspendert i to måneder

Kan gå glipp av VM og OL

Får han rett vil Johaug gå glipp av Lahti-VM, Tour de Ski, OL i 2018 og verdenscupen. Det vil i så fall være en enorm nedtur for Johaug og Norges Skiforbund. Og for svært mange langrennsentusiaster i inn- og utland.

CAS-eksperten sier derfor Therese Johaug allerede nå bør være forberedt på utestengelse, og at det i verste fall kan dreie seg om inntil to år. Det vil kunne bety at Norges fremste kvinnelige langrennsstjerne ikke vil være å se i konkurranser før tidligst i slutten av 2018 eller begynnelsen av 2019.

Les også: Solid økning i Johaug-salget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må vokte seg for ikke å skyte spurv med kanon

– Ligger i kortene

Etter at Antidoping Norge gikk ut og bekreftet at Johaug har delvis skyld i dopingforseelsen, mener Robin Mackenzie-Robinson at det nå blir nesten umulig å komme utenom utestengelse.

– Det ligger i kortene at Johaug har oversett noe, og da er det vanskelig ikke å bebreide henne, sier juristen til avisen.

Onsdag ble langrennsstjernen suspendert i to måneder. Påtalenemndas leder Anstein Gjengedal forklarer avgjørelsen slik:

Les også: Advokaten: – Johaug fikk hele pakken

– Hun er å bebreide

– Vi mener hun er å bebreide for ikke å undersøke hva hun inntok i kroppen da hun brukte denne salven. Når man blir suspendert i to måneder er det en alvorlig sak for en toppidrettsutøver, sier Gjengedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson har skrevet masteroppgaven «Ren idrett på bekostning av utøveren?» Han mener Johaug like godt kan akseptere frivillig suspensjon først som sist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er ikke ensbetydende med innrømmelse av skyld, påpeker Mackenzie-Robinson.

Les også: FIS-sjef: – Johaug skulle vært suspendert

– Jobber for full frifinnelse

Therese Johaug skriver i en pressemelding at hun opplever avgjørelsen om to måneders utestengelse som en belastning.

– Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser fram til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig, sier Johaug.

Johaugs advokat Christian B. Hjort bekrefter at suspensjonen ikke vil bli anket.

bjørgen

bj