Idrettsprofessor: – Forbudet mot doping bør fjernes

Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.
Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i idrettssosiologi Jan Ove Tangen mener doping er «den ultimate løsningen i toppidretten».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Doping bør være tillatt såfremt utøvere medisineres og kontrolleres av et kompetent medisinsk støtteapparat, hevder idrettsprofessor Jan Ove Tangen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

De midlene man sparer på dopingkontroller og antidopingarbeider kan man i stedet bruke på helsekontroller, mener Tangen.

Idrettsprofessor Jan Ove Tangen. Foto: Privat
Idrettsprofessor Jan Ove Tangen. Foto: Privat

Idrettsprofessoren skriver dette i en kronikk som er publisert på forskning.no tirsdag.

Utspillet kommer fire dager etter langrennsløper Therese Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

– Bruken av ulovlige prestasjonsfremmende midler og metoder, blir sett på som et stort problem i nasjonal og internasjonal idrett. Samtidig snur toppidretten alle steiner for å løse det toppidretten ser som sitt hovedproblem: å prestere stadig bedre for å vinne. Doping blir da en av flere løsninger, skriver Tangen i kronikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Varsler rask avklaring i Johaug-saken

– Toppidretten legger opp til doping

– Krigen mot doping er nesten like intens som toppidrettsutøveres kamp om medaljer og plasseringer. Utøvere må gjennom dopingtester både før, under og etter konkurranser. De må melde fra hvor de befinner seg til enhver tid. Utøvere utestenges for kortere eller lengre tid om de bryter dopingreglene eller meldeplikten, skriver Tangen videre og spør:

– Hva om problemet snus på hodet? Hva om det er slik at doping er en løsning på problemet med å vinne og prestere stadig bedre?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tangen hevder det nesten er blitt umulig å trekke en entydig grense mellom det som er prestasjonsfremmende midler og teknikker og det som er doping.

NRK har tirsdag morgen vært i kontakt med idrettsprofessoren. På spørsmål om det ikke vil være en fallitterklæring å tillate doping svarer professoren:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da måtte vi som publikum, politikere og massemedia slutte å interessere oss for toppidrett. Om vi i tillegg skal ha strenge kontroller for å sikre at ingen er dopet, ville det kostet ekstreme summer. Det er ikke sikkert vi er villige til å betale det på selvangivelsen.

Les også: Slik reagerer verden på dopingnyheten: – Et jukseland

– Systemet fanger mange uskyldige

Mandag ble det kjent av Johaug fikk hele pakken med kremen som inneholdt clostebol.

Tre advokater VG har vært i kontakt med sier de nye avsløringene ikke taler til Johaugs fordel.

– Graden av hennes uaktsomhet er avgjørende for hvor lenge hun utelukkes. Sto det på pakning/emballasjen at middelet inneholdt forbudte stoffer, og slik at hun burde ha oppdaget det, er hun naturligvis å klandre for bruken av middelet, skriver idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner i en SMS til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det systemet som idretten har utviklet, det er så brutalt. Ikke engang kriminelle blir dømt innenfor et sånt system. Systemet fanger mange uskyldige, sier Morten Steenstrup, som har vært forsvarer i to norske dopingsaker, til avisa.

Les: Ingebrigtsen støtter Johaug: – En fillesak

Se video av Bjørgen om Johaug-saken: – Helt uvirkelig og tungt