Widvey kritiserer skiforbundet som er på vikende front

Tidligere kulturminister og styremedlem i WADA kommer med kraftig kritikk av Norges Skiforbund og håndteringen av Sundby-saken.
Tidligere kulturminister og styremedlem i WADA kommer med kraftig kritikk av Norges Skiforbund og håndteringen av Sundby-saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey som også er styremedlem i Verdens antidopingbyrå (WADA) langer ut mot skiforbundet som er på vikende front, skriver TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Widvey mener Norges Skiforbunds behandling av saken som gjelder Martin Johnsrud Sundby viser mangel på respekt for internasjonalt antidopingarbeid.

– Det er ethvert lederskap sitt ansvar å sørge for at man har rene utøvere og arbeider mot doping, sier Widvey, og legger til:

– Det er ikke noe kollektivt ansvar når det gjelder doping. Det er jo helt meningsløst å prøve å forsvare at noen annen enn utøveren skal ha ansvaret. Og hvis det er slik at man har et apparat rundt som ikke forstår regelverket, ja, da må de enten lære seg reglene eller skiftes ut.

Hun legger ikke skjul på at hun er hoderystende til skiforbundets fremstilling av dopingdommen mot Sundby. Hun understreker at regelverket både nasjonalt og internasjonalt er slik at utøveren har ansvaret, ene og alene, for å sørge for at han eller hun er «ren» eller ikke.

Les også: Emil Iversen: – Litt rart at friske personer bruker astmamedisin

Ga råd til Sundby

– Juridisk har utøveren et ansvar. Det er det ingen tvil om. Grunnen til at han er i denne situasjonen er et medisinsk råd fra Norges Skiforbund. Det rådet tar vi ansvaret for, sier Erik Røste.

Han er på vikende front etter å ha fått referert kritikken fra den tidligere kulturministeren og innrømmer at kritikerne har et poeng.

– Vi i skiforbundet ga Sundby et råd han har fulgt. Det er årsaken til at han havnet i denne situasjonen, og det rådet må vi ta ansvar for, slår Røste fast.

Idrettspresidenten får strykkarakter: – Tenker at det er Norges mest arrogante fyr

Widvey mener Norges Skiforbund har et stort forbedringspotensial og sier:

– Jeg føler meg veldig sikker på at dersom en slik sak som den med Martin Johnsrud Sundby hadde skjedd i et annet land, hadde vi her i landet vært veldig tydelig med vår kritikk. Min oppfordring til Norges Skiforbund er å ordne opp i dette.

Les også: «Utesteng alle norske skiløpere i to år»

Skiforbundet må forbedre seg

Widvey understreker at dommen mot Martin Johnsrud Sundby er veldig tydelig. Hun sier WADA har gitt uttrykk for hvordan regelverket skal forstås.

– Reglementet har nå blitt ytterligere skjerpet, og det må nesten være selvsagt at hvis man føler at noe er utydelig så ta kontakt med WADA eller Antidoping Norge. Det er bedre enn å sette i gang med egne eksperimenter. Med tanke på respekt for internasjonalt antidopingarbeid, må jeg innrømme at skiforbundet har et stort potensial for å forbedre seg, sier hun.

I intervjuet med TV 2 avslutter Widvey med, for n'te gang, å understreke at det er utøveren selv som er ansvarlig for det man putter i seg.

Norges Skiforbund om beskyldninger: – Det er helt enkelt useriøst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden