FIS vedtok ny regel for stavlengde

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok fredag at stavlengden i klassisk maks kan være 83 prosent av kroppslengden målt med konkurransesko.

Petter Northug får kun bruke staver som har lengde 83 prosent av kroppslengden i de kommende verdenscuprennene i klassisk stil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Petter Northug får kun bruke staver som har lengde 83 prosent av kroppslengden i de kommende verdenscuprennene i klassisk stil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et av flere grep for å bevare klassisk langrenn. Alle var enige om at det måtte komme en regel, så var det diskusjoner om prosenter, men alle var enige om at det måtte komme en regel, sier Norges representant i verdenscupkomiteen i FIS, Åge Skinstad, til NTB.

Tyskland foreslo en maksgrense på 85 prosent til den aktuelle løperen. Fredagens bestemmelse ble 83 prosent målt med konkurransesko. Målepunktet på staven er der stroppen går ut fra håndtaket.

– Bevare klassisk langrenn

– Dette tilsvarer cirka 85 prosent i forhold til løperens kroppshøyde og den lengden som i dag er oppgitt på staven. Det er veldig viktig å få fram. Jeg er 178 centimeter uten sko og 179,5 med. Det er minst 1,5 centimeter fra reima til toppen av staven. Ergo kan jeg lett fortsette med 150-staver. Det er ikke mer drastisk enn det, forklarer Skinstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var også viktig at utøverne slapp å ta av skoene når dette skulle måles.

Stavlengden er et av flere tiltak som er innført for å bevare klassisk langrenn.

Kan diskvalifisere

I Cancún ble det bestemt at man skulle sørge for at klassisk langrenn ble lagt til løyper som var tilrettelagt for det. I fjorårets verdenscupsesong ble to renn vunnet med staking uten smurning. I Toblach, der dette var tilfelle, vil det i framtiden kun bli arrangert renn i fri teknikk – inntil de eventuelt kan presentere en ny løype.

Det ble også bestemt at juryen kan diskvalifisere utøvere for skøytetak uten videobevis. Dette ble gjort for at reglene skulle bli bedre og strengere overholdt.

Det siste tiltaket var at det er lov å legge stakefrie soner der man må gå diagonalt med armer og bein.