Sundby anker ikke dopingdommen

Martin Johnsrud Sundby anker ikke dopingdommen.
Martin Johnsrud Sundby anker ikke dopingdommen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby gir opp kampen for å renvaske seg i rettssystemet. – Jeg måtte bare sette strek og se framover, sier han til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hadde frist til lørdag denne uka med å starte prosessen. Den skulle så fall ha blitt behandlet i sveitsisk høyesterett.

NTB treffer en shortskledd langrennsstjerne i skiforbundets lokaler på Ullevaal stadion.

– Det viktige for meg var å finne ut om hvilken mulighet som fantes fordi jeg som ikke jurist ikke hadde peiling, sier Sundby til NTB.

– I begynnelsen av prosessen trodde jeg nok det var større mulighet enn det var. Det viste seg ikke å være en sjanse til å få en omkamp i sveitsisk høyesterett. Slik systemet er bygget opp for idrettsutøvere, så har jeg ingen mulighet til å få det jeg mener er en rettferdig avgjørelse på denne dommen.

Dermed er punktum satt for to tøffe måneder. – Det viktigste nå var å få satt strek. Dette har dratt ut. Nå må jeg bli ferdig med dette. Det kommer en viktig vinter (VM i Lahti), og både for familien og meg er det veldig viktig at jeg får lagt dette bak meg, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundby-dosene blir ulovlige

Sundby angrer på hemmelighold

Sundby-saken bidro til at legen ga seg

Nytt

WADA endrer fra 1. januar reglene for bruk av astmamedisin.

– Hadde den regelen vært gjeldende for halvannet år siden, hadde ikke vi sittet her. Det er snodig, synd og spesielt. Dopingpanelet i FIS og Antidoping Norge konkluderte med at den nåværende regelen er uklar, mens WADA har kjørt knallhardt på sitt. Så endrer de regelen som for halvannet år siden hadde hjulpet meg ut av denne situasjonen, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rådene fra sveitsiske jus-eksperter tyder på at vi aldri kan få en omkamp om fakta i denne saken. Noe av det vi har opplevd som urimelig i denne saken, er at CAS ikke har foretatt en vurdering av bevisene han har framlagt på at han er en ren utøver, sier skiforbundets advokat Anne-Lise H. Rolland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overraskelse

Sundby har vært astmatiker i nesten hele livet. Løpere med slike problemer kan delta i konkurranser selv om de benytter medisiner, men det kreves en legeerklæring og et såkalt medisinsk fritak.

20. juli sprang nyheten om at Sundby var dømt for brudd på antidopingreglene i fjor. Dette gjennom feil bruk av astmamedisin.

Før CAS-dommen hadde han blitt frikjent av dopingpanelet i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Idrettens voldgiftsrett (CAS) slo fast at han likevel skulle dømmes.

Store tap

Saken har slått knallhardt mot Sundby.

Han ble blant annet fratatt seieren i Tour de Ski, og ryktet til verdens beste herreløper de siste årene, har fått en real smell, spesielt i utlandet.

Debatten rundt bruk av astmamedisin i norsk langrenn har blusset veldig opp de siste månedene.