Meny

Rise skal styre astma-utvalg: – Utfordrende oppgave

Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katharina Rise leder utvalget som skal se på medisinbruken i norsk langrenn. Hun ble definitivt klar for oppgaven tirsdag.

Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet).

– Dette er en ny oppgave, og alle slike er utfordrende, sier Rise til NTB.

– Jeg har ikke lest alt som har stått om saken i mediene, og det er også bevisst. Vi har ikke fått berammet det første møtet. Dette ble fra min side klart i går (torsdag). Vi forsøker å få til et møte i september, tilføyer hun.

– Så legger vi opp løpet derfra. Jobben vil være å kartlegge, vurdere, undersøke og komme med anbefalinger, eventuelt om tiltak hvis det skulle være behov for det. De aller fleste utredninger er omfattende fordi det skal gjøres grundig.

Bredt

Det er leder i langrennskomiteen i NSF, Torbjørn Skogstad, som har ledet arbeidet med å sette sammen utvalget. Skogstad og langrennskomiteen fikk bistand fra Antidoping Norge som har gitt innspill om utvalgets sammensetning.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk, og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sier Skogstad i en pressemelding.

Les også: Sammenligner Sundby-saken med Russlands dopingprogram

Katharina Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet). Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Les også: – Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Dette er de andre medlemmene Rise har med seg:

* Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.

* Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.

* Katja Mjøsund : Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver (orientering).

* Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

Stor sak

Bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere har vært et hett diskusjonstema blant utenlandske konkurrenter i mange år. Det skjøt fart igjen i sommer da Martin Johnsrud Sundby-saken dukket opp.

Utøvere som har legeerklæring på grunn av astmasykdom kan bruke medisiner i forbindelse med trening og konkurranser etter et strengt regelverk. Men det har kommet fram at også friske utøvere er tilbudt astmamedisin.

Les også:

Sundby: – Den tøffeste sommeren jeg har hatt

Finnene er nådeløse mot Sundby og skiforbundet

Sundby: – Jeg føler dette er så urettferdig

Dæhlie og Ulvang brukte også salbutamol

Populært