Rise skal styre astma-utvalg: – Utfordrende oppgave

Se video i vinduet over.

Katharina Rise leder utvalget som skal se på medisinbruken i norsk langrenn. Hun ble definitivt klar for oppgaven tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet).

– Dette er en ny oppgave, og alle slike er utfordrende, sier Rise til NTB.

– Jeg har ikke lest alt som har stått om saken i mediene, og det er også bevisst. Vi har ikke fått berammet det første møtet. Dette ble fra min side klart i går (torsdag). Vi forsøker å få til et møte i september, tilføyer hun.

– Så legger vi opp løpet derfra. Jobben vil være å kartlegge, vurdere, undersøke og komme med anbefalinger, eventuelt om tiltak hvis det skulle være behov for det. De aller fleste utredninger er omfattende fordi det skal gjøres grundig.

Bredt

Det er leder i langrennskomiteen i NSF, Torbjørn Skogstad, som har ledet arbeidet med å sette sammen utvalget. Skogstad og langrennskomiteen fikk bistand fra Antidoping Norge som har gitt innspill om utvalgets sammensetning.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk, og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene på noen måte har bindinger til Norges Skiforbund, sier Skogstad i en pressemelding.

Les også: Sammenligner Sundby-saken med Russlands dopingprogram

Katharina Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet). Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Katharina Rise er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet). Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Les også: – Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Dette er de andre medlemmene Rise har med seg:

* Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.

* Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.

* Katja Mjøsund : Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver (orientering).

* Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

Stor sak

Bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere har vært et hett diskusjonstema blant utenlandske konkurrenter i mange år. Det skjøt fart igjen i sommer da Martin Johnsrud Sundby-saken dukket opp.

Utøvere som har legeerklæring på grunn av astmasykdom kan bruke medisiner i forbindelse med trening og konkurranser etter et strengt regelverk. Men det har kommet fram at også friske utøvere er tilbudt astmamedisin.

Les også:

Sundby: – Den tøffeste sommeren jeg har hatt

Finnene er nådeløse mot Sundby og skiforbundet

Sundby: – Jeg føler dette er så urettferdig

Dæhlie og Ulvang brukte også salbutamol

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært