Hockeygutta har OL-skjebnen i egne hender etter 4-1-seier

Mathis Olimb jubler sammen med Anders Bastiansen og Patrick Thoresen for 1-0 scoringen for Norge i OL-kvalifiseringskampen i ishockey mellom Norge og Italia på Jordal Amfi i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Norge vant 4-1 mot Italia i OL-kvalifiseringen i ishockey. Dermed vil seier mot Frankrike søndag sende Mats Zuccarello og co. til OL i 2018.

– Dette var deilig. Vi spilte superbra i første periode, men er ikke på vårt beste i de to neste. Men det var nok til å vinne. Det var utrolig deilig, sa Zuccarello til Eurosport etter kampen.

Det norske mannskapet åpnet sterkt og ledet 2-0 mot et svært tafatt italiensk lag etter første periode. Mathis Olimb og Tommy Kristiansen scoret målene for Norge. Patrick Thoresen var nest sist på begge scoringene.

I annen periode var langt svakere sett med norske øyne. Italia scoret sågar da det var spilt knapt 35 minutter. Tommaso Traversa sto for reduseringen.

Høye skuldre

Dermed var det helt åpent foran den tredje og siste perioden. Vel vitende om at seier ville gi dem muligheten til å spille om OL-plass søndag, virket skuldrene til tider høye hos de norske spillerne.

Dermed var det noen svært spennende minutter fram til Jonas Holøs vartet opp med et praktfullt langskudd fra blålinjen og sikret 3-1-ledelse med 8.34 minutter igjen på klokka.

– Det var deilig å få 3-1. Man vet jo aldri. Plutselig kommer det en feilpasning, og da kan de kontre inn 2-2. Gutta holdt roen og spilte sikre pasninger, roste landslagstrener Petter Thoresen.

Etter Holøs' fulltreffer gikk lufta ut av italienerne som ikke maktet å skape farligheter foran Haugen i sluttminuttene.

Utvisning

Med seks minutter igjen pådro den italienske kapteinen Anton Bernard seg i tillegg matchstraff som gjorde at Norge fikk spille overtall de fem neste minuttene. Det utnyttet Andreas Martinsen som scoret Norges fjerde mål drøyt to minutter før slutt.

– Det er godt å se at vi scorer i overtall. Det er viktig i ishockey. Det må vi ta med oss, sa Thoresen til Eurosport.

Med tre poeng er utgangspunktet like enkelt som det er spennende: Kampen mot Frankrike i Jordal Amfi søndag blir en ren gruppefinale. I potten ligger en svært lukrativ OL-billett.

– Det blir tøft. Nå må vi hvile i morgen (lørdag). På søndag må vi gi alt og heve oss et par hakk, sa Zuccarello.

– Den kampen betyr utrolig mye. Jeg har vært med i OL to ganger før og det er det morsomste jeg har vært med på. Jeg har veldig lyst til oppleve det igjen, sa Mathis Olimb.

Lekene om to år blir holdt i Pyeongchang i Sør-Korea.