Stensbøl: – Olympiatoppen har ikke kontaktet meg på 12 år

Bjørge Stensbøl føler det er rart at Olympiatoppen ikke har formelt kontaktet ham siden han sluttet som toppidrettssjef i 2004. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Bjørge Stensbøl føler det er rart at Olympiatoppen ikke har formelt kontaktet ham siden han sluttet som toppidrettssjef i 2004. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørge Stensbøl stusser over at ingen i Olympiatoppen har spurt han om råd siden han gikk av som toppidrettssjef i 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

68-åringen var sjef for norsk toppidrett i en årrekke. Siden han ga seg for 12 år siden, har han ifølge ham selv ikke blitt kontaktet av sin tidligere arbeidsgiver.

– På 12 år har ingen spurt meg om noen ting, ingen har bedt meg om et eneste råd, sier Stensbøl til VG og svarer følgende spørsmål om hva han tenker om det:

– De vil vel kjøre sin egen filosofi, bruke det de selv mener er det beste. Og det er OK for meg det, altså.

Samtidig synes han det er rart at ingen i Olympiatoppen har rådført seg med en som var toppidrettssjef i 15 år.

– Det er jo en trygghet å be om råd, spørre om det, finne ut hvilke feil vi gjorde. Jeg knyttet min forgjenger Thor Ole Rimejorde tett til meg og lærte veldig mye av ham. Han ble på mange måter en mentor de første årene, forteller Stensbøl.

Les også: Skipresidenten ber om full gjennomgang av norsk medisinbruk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må stille krav

I VG-intervjuet sier Stensbøl også at han i dag ikke kjenner igjen den såkalte toppidrettsmodellen.

– I dag virker det som særforbundene har makt over Olympiatoppen. Og det blir feil. Særforbundene skal utvikle klubbene. Olympiatoppen er ikke et serviceorgan der du shopper tjenester. Det må settes krav. Mange ønsker å bli gode, men de aner ikke hva konsekvensene av det er. Og da må du bruke «pengemakt», altså at det får økonomiske konsekvenser, sier Stensbøl, som mener Norge sendte for mange utøvere til Rio-OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Altfor mange av dem som var der, var fornøyde ved å være kvalifisert.

Les også: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

Endret seg mye

Dagens toppidrettssjef Tore Øvrebø innrømmer at Olympiatoppen ikke har hatt noen formell dialog med Stensbøl siden 2004.

– Flere av våre ledere har hatt uformell kontakt med Stensbøl i tiden etter 2004, men vi har ikke hatt formalisert dialog med ham. Det er lett å være enig i at han besitter mye kompetanse fra den tiden han var toppidrettssjef, selv om internasjonal toppidrett har endret seg mye på 12 år.

– Vi søker samarbeid og læring der vi opplever konstruktiv vilje til å utfordre og skape utvikling og læring, mens i Stensbøls tilfelle har Olympiatoppen stort sett svart på hans tilbakevendende mediekommunikasjon om vårt arbeid, sier Øvrebø til VG.

Les også: Løfshus om medisinbruk: – Det er en gedigen misforståelse