Brå: – Grønningen var mitt forbilde

Harald Grønningen tok et etterlengtet individuelt gull under OL i 1968. Fredag gikk en av Norges største langrennsstjerner bort, 81 år gammel. Foto: NTB / NTB scanpix
Harald Grønningen tok et etterlengtet individuelt gull under OL i 1968. Fredag gikk en av Norges største langrennsstjerner bort, 81 år gammel. Foto: NTB / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oddvar Brå sitter igjen med mange gode minner om Harald Grønningen. Som landslagsjunior rakk han å lære av langrennslegenden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld kom nyheten om Grønningens bortgang. Han døde på Lensvik sykehjem etter lengre tids sykeleie. En av Norges største skistjerner ble 81 år gammel.

– Jeg har mange minner om ham. For meg var Harald mitt forbilde. Ikke bare var han en trønder han også, men han viste at det var mulig å nå toppen uavhengig av hvor du kom fra, sier Brå til NTB.

65-åringen føler han kjente Grønningen helt tilbake til 1964.

– Det er virkelig lenge siden, men som 13-åring gikk jeg en del av de samme rennene som ham. Jeg var også heldig som fikk være sammen med ham da jeg som junior var på landslaget i 1971 og 1972. Vi dro også sammen til OL i '72, men han fikk ikke gå noen av distansene. Du blir jo godt kjent etter to år på landslaget sammen, forteller Brå.

– Harald var en rolig person, og han var en du blir lett glad i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange-Kal

Grønningen vant medaljer i samtlige mesterskap på 1960-tallet. Det tok tid før han endelig vant gull i internasjonale mesterskap, men i 1966 løsnet det med stafettseieren i VM på hjemmebane i 1966. To år senere tok han sitt første individuelle gull på 15-kilometeren i OL i Grenoble.

Oddvar Brå har mange minner om Harald Grønningen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Oddvar Brå har mange minner om Harald Grønningen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Han var en av våre aller største idrettsutøvere. I 1966 var det Gjermund Eggen som var den store popfiguren, men Harald var en stor person og var en som var lett å se i landskapet, sier Brå om «Lange-Kal» – et kallenavn Grønningen raskt fikk for sin enorme høyde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brå møtte Grønningen minst en gang i året under et årlig veterantreff.

– Det var under et slikt treff at jeg snakket med ham sist. Forrige gang vi virkelig var tett på hverandre, var under OL i 2002. Da fikk vi være med Kjell Inge Røkkes storfly til Salt Lake City, og der bodde jeg og Harald på dobbeltrom i en snau uke, forteller verdensmesteren fra Oslo-VM i 1982.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oddvar Brå mener svenskene bør tåle en spøk

Hedersmann

Idrettshistoriker Tom A. Schanke beskriver Harald Grønningen som «en av tidenes mest populære langrennsløpere».

– Jeg kan bare bekrefte det inntrykket man har fått av Harald gjennom mediene: Stillferdig, lun, humoristisk og sympatisk. En virkelig idrettens hedersmann. Det er ingen tvil om at det er en av våre virkelig store langrennsløpere og idrettspersonligheter som gikk bort i går (fredag), skriver Schanke.

I tillegg til sine internasjonale meritter vant Grønningen også totalt ni gullmedaljer i NM og to kongepokaler (1963 og 1967).

Les også: Bursdags-Brå utfordret Wassberg