Skipresidenten ber om full gjennomgang av norsk medisinbruk

Skipresident Erik Røste vil ha en full gjennomgang av medisinbruken i norsk langrenn. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Skipresident Erik Røste vil ha en full gjennomgang av medisinbruken i norsk langrenn. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skipresident Erik Røste og leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, ønsker en full gjennomgang av skilandslagets medisinbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding fredag. Det er langrennskomiteen som får ansvar for å organisere dette.

– Jeg legger til grunn at ingen friske utøvere får medisiner, og har ingen grunn til å tro at det ikke er slik. Men når det er fremsatt påstander om dette, er det behov for at spørsmålet avklares åpent og tydelig, sier Røste.

– Som øverste tillitsvalgte er det mitt ansvar å bringe klarhet i situasjoner der omdømmet til forbundet utfordres. Det registrerer jeg er tilfellet i denne saken, fortsetter skipresidenten.

Les også: Finsk dopingjeger: – Det er doping

Tilbudt astmamedisin

Bakgrunnen for ønsket om en gjennomgang er de siste dagers saker om skilandslagets bruk av astmamedisin. TV 2 publiserte onsdag en sak hvor to anonyme langrennsløpere hevdet at de ble tilbudt astmamedisin i forbindelse med et løp selv om de var friske.

Antidoping Norge reagerte sterkt på opplysningene, og langrennssjef Vidar Løfshus valgte derfor å innkalle til pressekonferanse torsdag. Der hevdet han at det aldri blir tilbudt medisiner uten at utøveren er utredet.

Saken har skapt stor oppmerksomhet også i utlandet. Den finske dopinglegen Timo Seppälä mener blant annet at dette handler om doping.

Overfor Dagbladet sier Maurice Manificat at de franske utøverne ler av de «syke», norske langrennsløperne.

– Hvis de er syke, hvorfor konkurrere de da? Hvis man er sliten kan man ikke bare innta medisin og hente seg inn igjen, sier Manificat til avisen.

Les også: Løfshus: – Det er en gedigen misforståelse

Ser på praksisen

Røste ønsker at langrennskomiteen tar seg av det praktiske rundt en gjennomgang. I arbeidet må den enkelte utøvers personvern ivaretas, samtidig som det skal være mulig å få informasjon på et overordnet nivå om bruken av medisiner, skriver Skiforbundet i pressemeldingen.

– Detaljene i hvordan dette skal gjennomføres er overlatt til langrennskomiteen. Skulle det, mot formodning, vise seg at det finnes en uheldig praksis, er alle tjent med at dette kommer fram og håndteres på en god måte, sier Røste.

Les også: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

Bruk av astmamedisin:

* TV 2 meldte torsdag at langrennsløpere som ikke har astma er tilbudt å bruke astmamedisin før løp.

* Løperne TV 2 har snakket med er anonyme.

* Langrennsledelsen bekrefter at løpere har benyttet et såkalt forstøverapparat med astmamedisin, men hevder det har skjedd etter anbefaling fra lege.

* Medisinen som er brukt står ikke på listen over ulovlige dopingpreparater.

* Antidoping Norge mener det er uakseptabelt å tilby friske langrennsløpere astmamedisin.

* Skipresident Erik Røste har bedt om en full gjennomgang av skilandslagets medisinbruk.

* I juli ble Martin Johnsrud Sundby dømt til to måneders utestengelse av idrettens voldgiftsdomstol CAS for brudd på dopingreglementet i forbindelse med bruk av astmamedisin.

Personvernpolicy