X Games henger i en tynn tråd

Det blir neppe noe X Games i Oslo neste år. Nå er det strid om overskuddet fra årets arrangement kan brukes utenfor hovedstaden. Bildet viser franske Kevin Rolland.
Det blir neppe noe X Games i Oslo neste år. Nå er det strid om overskuddet fra årets arrangement kan brukes utenfor hovedstaden. Bildet viser franske Kevin Rolland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Trend-arrangementet X Games overlever ikke i Norge uten massiv offentlig støtte. Hver deltager må støttes med 240.000 kroner fra staten, ellers ryker neste års arrangement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at X Games og Antidoping Norge i sommer ble enige om en avtale om dopingtester, skulle en tro arrangementet var reddet.

Men nå risikerer en å kjøre seg fast i økonomiske problemer. Tre uker før arrangøren skal forplikte seg, er kun en mindre andel av de nødvendige økonomiske tilskuddene i havn.

I februar i år tiltrakk X Games seg om lag 25.000 betalende tilskuere på arrangementet på Tøyen i Oslo som ble tv-sendt til en rekke land.

Men det er ikke inntekter fra publikum og sponsorer som betaler utgiftene, det er skattebetalerne.

Dropper Oslo

I år leverte arrangøren - SAHR Production AS - inn en søknad med bønn om 36 millioner kroner i offentlig støtte, jevnt fordelt på Oslo kommune og Kulturdepartementet.

Nå avskriver arrangøren Oslo fordi søknaden ikke vil bli besvart før SAHRs tidsfrist, selv om det kun er snakk om to ukers ekstra ventetid.

– Vi har ikke hørt noen ting fra Oslo. Først skulle vi lansere 1. september, men det rekker vi ikke. Nå sikter vi på 15. september, sier Henning Andersen, daglig leder av SAHR Production AS, til ABC Nyheter.

Oslos idrettsbyråd vil ikke fremskynde sin behandling av søknaden:

– Det er gjort klart for SAHR at søknaden blir behandlet i forbindelse med forslaget til budsjett for Oslo kommune, som kommer siste uka i september hvert år. Dette er normal praksis for alle som søker tilskudd fra kommunen, påpeker byråd Rina Mariann Hansen (Ap) i en epost til ABC Nyheter.

Hun sier også at Oslo tidligere har svart på søknaden og bedt om utfyllende opplysninger som de fortsatt venter på.

Les også: Christiansen vant gullet i Big Air foran Killi

Før man ble enige om et anti-dopingreglement måtte X Games delta i flere debatter. Her er det arrangøren Henning Andersen og skiforbundets president Erik Røste som diskuterer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Før man ble enige om et anti-dopingreglement måtte X Games delta i flere debatter. Her er det arrangøren Henning Andersen og skiforbundets president Erik Røste som diskuterer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Henning Andersen sier X Games vil finne sted i Hafjell, og at de vil signere en avtale med de aktuelle kommunene.

Med på ferden er også TV2 og amerikanske ESPN som henholdsvis har ansvaret for tv-signalene og sitter på rettighetene.

– Ingen offentlig risiko

SAHR har nå redusert sine opprinnelige budsjetter fra 44 millioner til om lag 30 millioner kroner. Utgiftene skal dekkes av det offentlige. Henning Andersen mener likevel ikke at skattebetalerne bærer noen risiko:

– Det er ikke snakk om en risiko, men en investering. Det er null økonomisk risiko for det offentlige, mener han. Andersen sier SAHR hele tiden har vært helt åpne om kostnadene, og at det er politikerne som må vurdere om det er verd utgiftene.

Les også: Nekter å la dopingkrangelen ødelegge X Games

En av de største enkeltpostene i budsjettet er honorarer til administrasjon av arrangementet: 2,2 millioner kroner skal dekke 2,5 årsverk fra august til august. Andersen sier at denne posten er det første som ryker hvis man skulle gå på en økonomisk smell, og at det derfor er SAHR som bærer den økonomiske risikoen ved arrangementet.

Overskuddet kan bli i Oslo

SAHR sier de har fått positive tilbakemeldinger fra politiske myndigheter, og viser til at man allerede har brukt 2 millioner kroner som ble bevilget av Stortinget. Og i forrige uke uttalte statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) seg til NRK:

– Det var veldig bra at nytt dopingreglement kom på plass. Vi vil jo at arrangementet skal skje, sa han.

Men selv det justerte budsjettet kan være vanskelig å finansiere. I dette har man inkludert 7,5 millioner kroner fra sponsor- og billettinntekter fra arrangementet i Oslo, noe Andersen omtaler som «oppsparte midler».

Les også: X Games ber om Oslo-millioner til Hafjell

Problemet er at Oslo kommune må akseptere at midlene brukes på et arrangement utenfor hovedstaden, og som Oslo bare vil få marginal markedsføringseffekt fra.

Det er, etter det ABC Nyheter forstår, lite sannsynlig at kommunen vil akseptere at X Games i Hafjell får bruke millionene.

240.000 pr deltager

Neste års arrangement legger opp til at det vil delta 124 personer i øvelser som slopestyle og freestyle snowboard. Med et budsjett på 30 millioner kroner, legger altså SAHR opp til et offentlig tilskudd på 240.000 kroner pr deltager.

– Jeg har aldri regnet på det på den måten. Vi søker om støtte til arrangementet, ikke pr deltager. Det er opp til politikerne å vurdere hvilken verdi det har for landet.

– Jeg bevilger ikke pengene, jeg bruker dem, sier Andersen som mener X Games har en stor internasjonal PR-verdi.

I sin første søknad fra 19. mai henviser han til at X Games ble sendt live i 100 land, og nådde en halv milliard mennesker via sosiale medier.

I et brev fra i sommer opplyses det at TV2 skal stå for kostnadene for tv-programmene som skal distribueres av amerikanske ESPN. Som motytelse til dette skal TV2 få rettighetene til X Games i USA, opplyser SAHRs daglige leder.

Personvernpolicy