Sundby føler han ikke har noe valg

Martin Johnsrud Sundby under pressekonferansen 20. juli.
Martin Johnsrud Sundby under pressekonferansen 20. juli. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby (31) sier at han vil angre resten av livet om han ikke griper muligheten til å få CAS-dommen mot ham opphevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom TV 2 med nyheten om at Sundby vurderer å ta dopingdommen fra Idrettens Voldgiftsrett (CAS) inn for den sveitsiske forbundsdomstolen. Langrennsløperen har sikret seg en sveitsisk toppadvokat.

– Jeg føler at jeg ikke har noe valg dersom det finnes en bitte liten muligheten til å få omgjort dommen. Jeg sier hvis, for dette vet vi ikke ennå. Vi har ennå ikke fått domspapirene med underskriften av dommerne. Når vi får dem har vi 30 dager på å bestemme hvorvidt vi skal kjøre saken i det sivile rettssystemet eller ikke, sier Sundby til NTB.

Bakgrunn: Sundby: – Jeg føler dette er så urettferdig

Vanskelig vurdering

– Du er ikke redd for at en slik prosess bare vil dra denne saken enda lenger ut i tid? Du sier selv at det er en forsvinnende liten mulighet til at du vil vinne fram?

– Jo, og det er en veldig vanskelig vurdering. Mer enn noe annet skulle jeg ønske at jeg var ferdig med denne saken. Bli kvitt den. Få den helt ut av bakhodet. Men jeg føler at sakens natur med all dens urettferdighet og premissene jeg er dømt på gjør at jeg ikke har noe annet valg enn å ta den videre hvis det finnes en åpning for det. Hvis det finnes en slik ørliten mulighet, så vil jeg angre resten av livet om jeg ikke tar den.

Sundby sier at han aldri kan anke om selve saken. Der er CAS siste instans.

– Men det finnes en mulighet for at jeg kan få opphevet dommen i en sivil domstol. Det er den muligheten vi snakker om.

Bakgrunn: Martin Johnsrud Sundby utestenges etter bruk av astmamedisin

Les også: – Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Må legge dommen bak seg

– Er det slik at denne dommen hemmer deg i det daglige treningsarbeidet?

– Denne saken har ligget over meg i lang tid, og jeg har vent meg til den. Men det kommer over meg med jevne mellomrom. Hvis jeg skal overleve i dette gamet må jeg legge den bak meg etter hvert, sier Sundby.

Det var i juli at skiesset ble dømt for dopingreglene og fratatt to verdenscupseirer og sin første sammenlagtseier i Tour de Ski. I tillegg ble han utestengt i to måneder. Straffen er snart ferdigsonet.

Les også:

Saarinen sammenligner Sundby-saken med Russlands dopingprogram

Sundby-saken bidro til at legen ga seg

Personvernpolicy