Johnsrud Sundby om anke: – Forsvinnende liten mulighet

Martin Johnsrud Sundby anker dopingdommen, melder TV 2. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Martin Johnsrud Sundby anker dopingdommen, melder TV 2. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby har ikke avgjort om han ønsker å anke dopingdommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), sier han til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 meldte mandag at 31-åringen hadde bestemt seg for å anke dommen fra CAS, men overfor VG sier langrennsløperen at det foreløpig ikke er avgjort om det blir aktuelt med anke.

– Det som er mitt klare ståsted er at jeg, hvis det finnes en mulighet til å ta saken videre, og den er forsvinnende liten i en slik situasjon fordi CAS egentlig er siste instans, vil jeg selvfølgelig gjøre det. Da føler jeg ikke at jeg har noe valg, sier Johnsrud Sundby til VG.

– Vi er egentlig bare i starten av en prosess for om vi skal ta dette videre. Men jeg føler dette så urettferdig og så galt målt opp mot premissene, så hvis det finnes en liten mulighet, vil jeg gjøre det, fortsetter han.

Les også: – Dette kan ha ødelagt Sundbys videre skikarriere

Bakgrunn: Martin Johnsrud Sundby utestenges etter bruk av astmamedisin

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudd

Kanalen skrev tidligere mandag at langrennsstjernen har koblet seg til en sveitsisk toppadvokat, og at han skal anke dommen inn for høyesterett i Sveits. TV 2 hevdet å ha fått vite dette fra sentrale kilder i Norges Skiforbund.

31-åringen ble dømt for brudd på dopingreglene og fratatt to verdenscupseirer fra sesongen 2014/15. Han mistet også sammenlagtseieren i Tour de Ski fra samme sesong. I tillegg ble han utestengt i to måneder fra 11. juli. TV 2 skriver at han er tilbake i trening med landslaget om cirka én uke. Landslaget er da på høydesamling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner skal det svært mye til for å få en CAS-dom omgjort.

– CAS-dommen er en voldgiftsavgjørelse, og som voldgiftsavgjørelse så er den i utgangspunktet endelig, har han tidligere uttalt overfor NRK.

Bakgrunnen for utestengelsen var at han brøt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Langrennsstjernen hadde spor av stoffet salbutamol i to prøver tatt desember 2014 (Davos) og januar 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dæhlie og Ulvang brukte også salbutamol

CAS-dom

Dopingpanelet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) frikjente nordmannen, men Verdens Antidopingbyrå (WADA) valgte likevel å anke avgjørelsen inn for voldgiftsretten i Lausanne.

I dommen fra CAS sto det følgende:

«Nødvendigheten av et medisinsk unntak for bruk av forstøver er i seg selv en konsekvens av den korrekte tolkningen av bestemmelsen. Utøverens feil ligger faktisk i unnlatelsen av å be om et medisinsk fritak, og innvilgelsen ville tillatt ham å konkurrere uten å bryte regelverket. Panelet erkjenner likevel at det ville vært bedre om bestemmelsen hadde vært tydeligere om konsekvensen ved bruk av forstøvere.»

CAS fant det formildende at Sundby har en medisinsk tilstand som krever bruk av salbutamol og at bruken ikke ble holdt hemmelig. De påpekte også at medikamentet ble brukt etter legens anvisning og at regelverket ikke utelukker bruk av forstøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Saarinen sammenligner Sundby-saken med Russlands dopingprogram

Skiforbundet tok ansvar

Norges Skiforbund tok det hele og fulle ansvaret for det som hadde skjedd. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, sa skipresident Erik Røste da dommen ble kjent.

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel eller at jeg har fått i meg mer enn det som er lovlig dose. Jeg er dømt for en formalfeil. En systemsvikt, som jeg må ta konsekvensene av. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som totalt urimelig, sa Sundby under samme pressekonferanse.

Les også:

Sundby-saken bidro til at legen ga seg

Finnene er nådeløse mot Sundby og skiforbundet

Idrettens voldgiftsrett (CAS):

Dersom det først er falt dom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) er det svært liten sjanse for at den blir omgjort.

Det finnes eksempler på at en CAS-dom er blitt anket til sveitsisk høyesterett, slik langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby vurderer å gjøre, men siden 2012 er det skjedd bare unntaksvis at en dom er blitt omgjort og da nesten utelukkende på grunn av saksbehandlingsfeil.

Idrettens voldgiftsrett er en instans eller nemnd som ble opprettet for å avgjøre tvister innen sport. På starten av 1980-tallet hopet det seg opp med sivilsaker i forbindelse med idretten, og derfor valgte den ferske presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Juan Antonio Samaranch, å ta initiativ til en slik voldgiftsrett.

Statuettene ble vedtatt av IOC i 1983 og trådte i kraft året etter. Siden den gang har det skjedd flere endringer, men de viktigste endringene er at CAS har blitt helt uavhengige av IOC.

Idretten har med andre ord blitt enige om at CAS er en siste instans for å avgjøre tvister innen idretten. Alle tvister som direkte eller indirekte er koblet til idretten kan bli avgjort av CAS. Dette gjelder blant annet overganger, sponsoravtaler, kontrakter og doping.

Martin Johnsrud Sundby:

* Navn: Martin Johnsrud Sundby

* Født: 26. september 1984 (31)

* Idrett: Langrennsløper

* Klubb: Røa

* Viktigste meritter:

* OL: 1 sølv, 1 bronse.

* VM: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse.

* Verdenscupen: 24 individuelle seirer, 3 sammenlagttitler (2013/14, 2014/16).

* Aktuell: Anker dopingdommen som gjorde at han mistet to verdenscupseirer, verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski-seieren fra 2014/15-sesongen. Han ble også utestengt i to måneder.