Northug overtar Tour de Ski-seier etter dopingdommen

Martin Johnsrud Sundby prater med Petter Northug etter å ha vunnet Tour de Ski i 2015. Nå må han gi fra seg seieren til Northug.
Martin Johnsrud Sundby prater med Petter Northug etter å ha vunnet Tour de Ski i 2015. Nå må han gi fra seg seieren til Northug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dette er ikke måten Petter ønsker å vinne skirenn på, sier Petter Northug sin manager, Are Sørum Langås, til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Norges Skiforbunds ikke søkte medisinsk fritak for bruk av astmamedisinen Ventoline, mister Martin Johnsrud Sundby sammenlagtseirene i Tour de Ski og World cup i 2014/2015 sesongen.

Idrettens voldsgiftsrett (CAS) har slått fast av Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av astmamedisinen Vetoline.

Lovbruddet skjedde i sesongen 2014/15-sesongen. Han mister dermed verdenscupseierne fra Davos, Toblach og samtidig også sammenlagtseieren i Tour de Ski. Dermed mistet han også sammenlagtseieren i verdenscupen for samme sesong.

Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken.

Northug overtar seieren

Det betyr at en annen nordmann offisielt overtar seieren for Tour de Ski i 2015. Northug som var 34,5 sekunder bak Johnsrud Sunby på toppen av Alpe Cermis i 2015 tar over seieren.

Petter Northug-manager Are Sørum Langås. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Petter Northug-manager Are Sørum Langås. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Northug har tidligere uttalt at han ikke kan gi seg som langrennsløper før han har vunnet Tour de Ski, så spørs det om han regner med denne seieren som sin egen. Ifølge manager Are Sørum Langås, er det ikke slik Northug ønsker å vinne skirenn.

– Når det gjelder Tour de Ski er det ikke dette måten Petter ønsker å vinne skirenn på, sier Northug-manageren i en kommentar til ABC Nyheter.

Northug hadde gitt opp

I 2015 sa Petter Northug til Adresseavisa at han i realiteten har gitt opp å vinne prestisjetunge Tour de Ski.

– Det går jo ikke. Ikke slik Tour de Ski er nå. Touren passer meg bra, men ikke den siste etappen, sa Northug til avisen i fjor, og viste til den avsluttende alpinbakken i italienske Val di Fiemme.

Les også: Dæhlie og Ulvang brukte også salbutamol

Ettersom Johnsrud Sundby mister seieren han tok verdenscupen 13. desember i Davos, får nordmenn Didrik Tønseth sitt første verdenscupseier.

Dario Cologna overtar seieren for verdenscupen sammenlagt for 2014-/2015 sesongen.

Se video: Utestenges etter bruk av astmamedisin

Se video: Landslagslege: – Jeger lei for at det har rammet Martin

Personvernpolicy