Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Varsleren Vitalij Stepanov sa søndag i et intervju i programmet «60 minutes» på amerikansk fjernsyn at russiske utøvere var underlagt et statsstyrt dopingregime under Sotsji-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er samme mann som tidligere har jobbet i det russiske antidopingbyrået (RUSADA), som også var opphavet til skandalen som førte til at russiske utøvere ble utestengt fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i fjor høst, og står i fare for å miste OL i Rio.

Ifølge Stepanov er det Grigorij Rodtsjenkov som er opphavet til de siste opplysningene som avslører dopingbruk under Sotsji-OL. Dette er den tidligere lederen av det WADA-godkjente laboratoriet i Russland som nå har mistet lisensen.

Essensen i avsløringene er følgende: Myndighetene sto bak tåkeleggingen på dopingområdet for russiske utøvere under lekene på hjemmebane i 2014.

Les også: WADA: Friidrettstopper måtte vite om dopingsaker

Rene spekulasjoner

Den russiske sportsministeren kaller påstandene som sier at minst fire russiske gullvinnere i Sotsji-OL var dopet, rene spekulasjoner.

Stepanov sier i intervjuet med «60 minutes» at opplysningene han har fått fra Rodtsjenkov forteller at det hemmelige politiet i Russland (FSB) «forsøkte å kontrollere hvert eneste steg i prosessene rundt dopingkontrollene og antidopingarbeidet under lekene».

Rodtsjenkov var ikke selv med i programmet på TV-stasjonen CBS søndag, men folkene bak programmet sier de har hørt et opptak der han snakker om prosedyrene i Sotsji-OL og hvor han også er med og diskuterer listen over dopede medaljevinnere i Sotsji.

Les også: Mener det trengs en revolusjon for å redde friidretten

Vil nekte Rio-deltagelse

I forbindelse med søndagens «60 minutes» mente den amerikanske antidopingforkjemperen Travis Tygart at russerne ikke har gjort nok for å bli tatt inn i varmen av IAAF igjen, slik at de kan stille i Rio.

Han sa også at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) ikke er for at de russiske friidrettsutøverne skal få sjansen til å kjempe om medaljene i Rio om cirka tre måneder.

Les også: IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus