Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varsleren Vitalij Stepanov sa søndag i et intervju i programmet «60 minutes» på amerikansk fjernsyn at russiske utøvere var underlagt et statsstyrt dopingregime under Sotsji-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er samme mann som tidligere har jobbet i det russiske antidopingbyrået (RUSADA), som også var opphavet til skandalen som førte til at russiske utøvere ble utestengt fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i fjor høst, og står i fare for å miste OL i Rio.

Ifølge Stepanov er det Grigorij Rodtsjenkov som er opphavet til de siste opplysningene som avslører dopingbruk under Sotsji-OL. Dette er den tidligere lederen av det WADA-godkjente laboratoriet i Russland som nå har mistet lisensen.

Essensen i avsløringene er følgende: Myndighetene sto bak tåkeleggingen på dopingområdet for russiske utøvere under lekene på hjemmebane i 2014.

Les også: WADA: Friidrettstopper måtte vite om dopingsaker

Rene spekulasjoner

Den russiske sportsministeren kaller påstandene som sier at minst fire russiske gullvinnere i Sotsji-OL var dopet, rene spekulasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stepanov sier i intervjuet med «60 minutes» at opplysningene han har fått fra Rodtsjenkov forteller at det hemmelige politiet i Russland (FSB) «forsøkte å kontrollere hvert eneste steg i prosessene rundt dopingkontrollene og antidopingarbeidet under lekene».

Rodtsjenkov var ikke selv med i programmet på TV-stasjonen CBS søndag, men folkene bak programmet sier de har hørt et opptak der han snakker om prosedyrene i Sotsji-OL og hvor han også er med og diskuterer listen over dopede medaljevinnere i Sotsji.

Les også: Mener det trengs en revolusjon for å redde friidretten

Vil nekte Rio-deltagelse

I forbindelse med søndagens «60 minutes» mente den amerikanske antidopingforkjemperen Travis Tygart at russerne ikke har gjort nok for å bli tatt inn i varmen av IAAF igjen, slik at de kan stille i Rio.

Han sa også at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) ikke er for at de russiske friidrettsutøverne skal få sjansen til å kjempe om medaljene i Rio om cirka tre måneder.

Les også: IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke