Tande med bakkerekord – overlegen norsk seier

Daniel Tande satte bakkerekord mandag.
Daniel Tande satte bakkerekord mandag. Foto: Lehtikuva / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge knuste konkurrentene i laghoppingen i Kuopio. Hele 54,4 poeng skilte til toer Tyskland. Daniel-André Tande satte bakkerekord med 136 meter i 1. omgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble en stor norsk dag i snøværet i Kuopio. Gangnes hoppet Norge rett i tet i den første puljen i 1. omgang. Deretter ble det hele en norsk maktdemonstrasjon.

Tande slettet Masahiko Haradas bakkerekord på 135,5 meter fra 1998 med sitt svev på 136 meter. Riktignok ble KIF-hopperen trukket i stil (16-16-16,5) for sin dype landing.

Snø i sporet

Deretter hoppet Anders Fannemel 128 meter og var som Gangnes best i sin pulje. Johann André Forfang fulgte opp med 129 meter, og ble kun slått av verdenscupleder Peter Prevc (133,5 meter) i den fjerde puljen. Dermed ledet Norge med 30,3 poeng etter førsteomgangen.

Den ledelsen bare økte og økte i finaleomgangen. Gangnes landet på 130 meter, mens Tande, som måtte vente på grunn av snø i sporet, vartet opp med 132,5 meter. Kongsberg-hopperen var bare et stort smil på sletta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Fannemel hoppet 126 meter, mens Norges ankermann Forfang hoppet 131,5 meter i finaleomgangen.

Ny finsk nedtur

Prevc ville vunnet om det var individuelt renn, knepent foran Tande, mens Forfang ville blitt treer.

Japan, som hadde veteranen Noriaki Kasai på laget, ble treer, knepent foran Østerrike og Slovenia.

Vertsnasjonen Finland sliter tungt i hoppbakken. Den en gang så stolte hoppnasjonen ble nest sist med 675,8 poeng – hele 381,4 poeng bak de overlegne nordmennene til Alexander Stöckl.