Guffent i tåkehavet

En hopper svever i tåkehavet under verdenscuprennet i kombinert hopp i Holmenkollen lørdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
En hopper svever i tåkehavet under verdenscuprennet i kombinert hopp i Holmenkollen lørdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum hørte mer enn de så til hopperne i lørdagens lagkonkurranse i Holmenkollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Litt guffent. Du mister perspektivet når det er så tåkete, sa Kenneth Gangnes etter Norges annenplass.

I enkelte av hoppene hørte tilskuerne mer enn de så. Tåken ødela publikumsopplevelsen. Kanskje var det derfor det knapt var halvfullt under laghoppingen kort tid etter at Martin Johnsrud Sundby (femmila) og Jarl Magnus Riiber (kombinert) hadde satt fyr på nasjonalanlegget med hver sin verdenscupseier.

De norske hoppgutta klarte ikke følge helt opp. Det ble annenplass, hele 32,9 poeng bak suverene Slovenia.

– Jeg tror hopperne så greit til den siste puljen, men jeg så ingenting bortsett fra den grønne laserstreken. Det ble veldig tett, veldig fort. Litt tåke takler du, men når det blir slik, er det litt guffent, sa Gangnes til NTB.

Han ble felt av dresskontrollen i Sapporo. Det kostet verdifulle poeng. Lørdagens kontroll gikk heldigvis bedre. Da var det verre med værgudene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du ser noen streker og klarer å gjøre opp noenlunde mening om hva som skjer, men du mister litt perspektivet nedover når det er så tåkete, sa Kolbukameratene-hopperen.

Det er meldt like håpløse værforhold søndag, og da attpåtil med kraftig regnvær.

– Jeg håper det ikke ødelegger Kollen-søndagen, sa Gangnes.

På tribunen slet publikum med å henge med.

– Jeg skjønner folk. De betaler for å komme inn her. Mye av opplevelsen blir borte i tåken. Jeg skulle gjort alt jeg kunne for å bli kvitt den tåken, men det er jeg ikke i stand til, sukket verdenscuptreeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hoppet 119,5 og 130 meter lørdag.

Folk er vant til tåke

Johann André Forfang har slitt med matforgiftning etter Sapporo-turen. En tydelig syk Tromsø-hopper leverte 119,5 og 120,5 meter i Holmenkollen.

– Jeg tar paracet og ibux. Formen er god nok til å hoppe, men kanskje ikke maks trøkk i beina. Ellers er jeg ikke veldig slapp eller sliten. Det føles greit, men det var ikke optimalt i dag når jeg ser hoppingen min. Men det kan også komme av andre ting, sa Forfang til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Publikum så vel ingenting, hva så dere?

– Jeg rekker ikke å tenke over hva jeg ser, for det er stort sett hvitt alt jeg ser før det dukker opp oransje streker der nede. Jeg vet ikke hvor mange meter (vi er på), men vi ser litt foran oss. Akkurat nok, men det skulle ikke vært mye dårligere sikt (før de hadde måttet avlyse), sa Forfang.

Han tror ikke tåken ødelegger stemningen i søndagens individuelle renn.

– Folk er vant til at Holmenkollen-søndagen ser slik ut, men vi håper det blir litt mer publikumsvennlig i morgen, sa Forfang.

Så ikke hoppkanten

Anders Fannemel vant i Japan sist helg, men var ikke helt på topp med 119,5 og 123 meter.

– Jeg så mye mer enn publikum, tror jeg. Det er synd vi fikk tåken. Jeg krysser fingrene for at det blir gode forhold søndag, sa Hornindal-hopperen.

– Hva så dere?

– Du ser ikke trenerne, hoppkanten eller hva hopperen før deg har gjort. Jeg bruker å få en «feeling» av bakken fra å se andrehoppet til den som setter utfor før meg, sa Fannemel.

Daniel-André Tande var Norges bestemann med 125 og 130 meter søndag.

– Det er ikke så lenge siden vi vant en lagkonkurranse med like mange poeng som Slovenia nå. Dette kan vi snu i morgendagens renn, sa Kongsberg-hopperen.