Løperlegenden Yifter er død

<p>Yifter vant OL-gull på 5000 meter i 1980. Her blir han gratulert av bronsevinneren fra Finland. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix</p>
Yifter vant OL-gull på 5000 meter i 1980. Her blir han gratulert av bronsevinneren fra Finland. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix

Den etiopiske langdistanseløperen Miruts Yifter er død 72 år gammel. Han vant to OL-gull i 1980.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han døde i sitt hjem i Canada tidligere i uken, og han var forbilde for mange etiopiske løpere som Haile Gebreselassie.

Han tok bronse under OL i München i 1972, men vant gullet på både 5000 og 10.000 meteren under Moskva-lekene i en alder av 40 år i 1980.

Han fikk raskt kallenavnet "Miruts the Shifter" av konkurrentene for sin litt uvanlige måte å legge opp løpene på.

- Miruts har betydd alt for meg og min løperkarriere. Da jeg startet å løpe så skulle jeg løpe som ham. Han er årsaken til at jeg er blitt den er jeg er og det jeg har oppnådd, sa Gebreselassie.

Ifølge Yifters sønn Biniam slet faren med pusteproblemer. Yifter var i opposisjon i hjemlandet og ble blant annet fengslet flere ganger. Han ble sterkt kritisert for blant annet ikke å ta gull under i München-lekene. Han ble senere løslatt og emigrerte til Canada i 2000.

Noen i hans familie mener at han aldri fikk den anerkjennelsen han fortjente i Etiopia, og har bedt etiopiske myndigheter gi ham en heroisk velkomst når kisten ankommer landet. Yifter skal begraves i Addis Abeba i neste uke.

Les også:

Verdenscupfinalen i langrenn flyttes fra Tsjumen

OL-mester: – Jeg ble tilbudt doping

Mourinho: - United kan ende høyere enn fjerdeplass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden