Ti minutter i Las Vegas forandret livet for Steffen Tangstad

Tidligere tungvektsbokser Steffen Tangstad (57) fulgte drømmen. Den endte med VM-kamp i boksing mot Michael Spinks i Las Vegas for 30 år siden.

I april 1986 ble Tangstad europamester i tungvektsboksing. I september tapte han VM-kampen mot Michael Spinks. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare store deler av norsk presse, men også store deler av det idrettsinteresserte norske folk gikk nærmest «av skaftet» på sensommeren og høsten i 1986. Det hele kulminerte i fjerde runde i ringen på Hilton Hotel i den amerikanske spillebyen midt i Nevada-ørkenen 6. september. Da hadde Spinks forsvart VM-tittelen sin.

– Når jeg tenker tilbake, kan jeg ikke si annet enn at det absolutt var verd det. For meg og alle andre er det viktig å leve ut drømmene sine, sier Tangstad til NTB.

De ti minuttene i verdens desiderte søkelys staket ut kursen for resten av livet for Tønsberg-bokseren. Han ble superkjendis, utdannet seg på BI i Oslo, ble kommentator og programleder på TV og endte opp som direktør i eget firma i tilknytning til TV-selskapet MTG. Han skrev seg inn i idrettshistorien som den første nordmannen som bokset om VM-tronen i tungvekt, og en drøy generasjon senere er han fortsatt den eneste som har opplevd dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cecilia Brækhus får bokse i Norge

Nok var nok

Etter seks morsomme år og ti fantastiske og eventyrlige minutter i Las Vegas var boksingen over for Tangstad den hete kvelden i Las Vegas. Han bokset en god kamp og var godt med på notene i starten, men måtte i kanvasen i både tredje og fjerde runde. Det endte med at han fortalte dommer Richard Steele at han hadde fått nok.

– Jeg var i grunnen ferdig med boksingen før jeg gikk inn i ringen den lørdagskvelden. Jeg var akkurat blitt pappa for første gang, og da jeg tapte var en epoke over. Det eneste jeg tenkte på var å komme meg hjem og starte et nytt liv, forteller Tangstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Steffen Tangstad trener før VM-kampen mot Michael Spinks september 1986. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Steffen Tangstad trener før VM-kampen mot Michael Spinks september 1986. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

– Selvsagt hadde det ikke blitt slik hvis jeg hadde vunnet, men jeg gjorde nå ikke det, og dermed gikk det veldig greit å legge boksingen og den profesjonelle karrieren bak meg, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier også til NTB at han nok hadde noen tanker om comeback, for han fortsatte å trene og holde formen ved like, men det gikk aldri så langt at det var i nærheten av å bli noe av.

Les også: Brækhus: – Ali bidro til at jeg ble profesjonell

Slitsomt og morsomt

– Det var mye ståhei rundt VM-kampen. Dessuten var det veldig hardt og tøft, men jamen var det mye moro også, erindrer Steffen Tangstad. Han forteller om syv uker i Las Vegas i trening med opp mot 40-45 grader i lufta.

– Det var en stor overgang fra den treningsleiren jeg kom fra på Hardangervidda, men det gikk seg til, forteller han.

Tangstad sier også at som europamester og inne blant de ti beste tungvekterne på rankingen, var han kvalifisert for VM-kamp, men han innrømmer også at han hadde den nødvendige flaksen til virkelig å få kontrakten.

Les også: Brækhus vil avslutte karrieren i Tokyo-OL

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjendisliv

Etterpå ble det mye TV-jobbing og til tider litt av et kjendisliv.

– Karrieren min ble ikke lang, bare seks år, og nå i ettertid må jeg innrømme at jeg er mer stolt at det boksekarrieren førte med seg med jobbing for TV-selskapet MTG enn det jeg fikk til i ringen.

Tidligere proffbokser Steffen Tangstad fotografert hjemme på Nøtterøy. 6. september er det 30 år siden Tangstad bokset VM-kamp i tungvektsboksing i Las Vegas. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Tidligere proffbokser Steffen Tangstad fotografert hjemme på Nøtterøy. 6. september er det 30 år siden Tangstad bokset VM-kamp i tungvektsboksing i Las Vegas. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Han endte også opp som dansekonge på TV 2 for ti år siden og sier han var mer nervøs for å danse på direktesendt TV enn han var før de tøffeste kampene han gikk i boksekarrieren.

– Jeg har fått vært med på mye, og det har bare vært positivt. Med hånden på hjertet kan jeg si at ingenting har vært negativt. Du kan jo bare seg på hvordan jeg bor, sier Tangstad som begynner å bli en voksen mann, men han er fortsatt ikke glemt.

– Her om dagen var det noen små guttunger som ringte på og ville ha autografen min, og stadig får jeg spørsmål om å være med på ting, både på TV og andre steder, sier bokselegenden til NTB.

Les også: Muhammed Ali er død

Proffbokseren Steffen Tangstad:

Født: 22. juni 1959 i Tønsberg

Bosted: Nøtterøy ved Tønsberg i en stor enebolig i naturskjønne omgivelser.

Sivilstand: Skilt, to sønner

Største amatørprestasjon: Vant kongepokalen i 1979.

Idrett: Proffbokser

Største prestasjoner: Europamester i tungvekt to ganger (1984 og 1986)

Kamper 28 (24-2-2), 14 KO-seirer

Profesjonell debut: 1. oktober 1980 (uavgjort mot Benji Smith i Chateau Neuf i Oslo). Eter dette ble proffboksing forbudt i Norge.

Høyde: 1,88 meter

Matchvekt: 97 kg

Promotor: Mogens Palle

Aktuell: 30 år siden han bokset om VM-tittelen i tungvekt i International Boxing Federation (IBF) mot Michael Spinks i Las Vegas. Han er den eneste nordmannen som har bokset en slik kamp. Det ble tap på teknisk knockout i 4. runde. Tangstad la opp som bokser etter dette. Kampen gikk 6. september 1986.