Russisk svømmer: – OL var en kald krig

Yuliya Efimova tar knallhardt oppgjør med tidligere venner og amerikanske svømmere etter OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontroversielle russiske svømmeren Yuliya Efimova fikk i siste sekund, etter måneder med usikkerhet, beskjed om at hun fikk være med i OL i Rio.

Der tok hun sølvmedaljer på 100- og 200 meter bryst, men mesterskapet var ikke bare lett for russeren.

– Jeg følte meg presset fra idrettsutøvere, tilskuere og pressen. Det var forferdelig. Det var ikke som å være med i et olympisk mesterskap, som vanligvis samler folk. Det var ikke et mesterskap, men en krig - en kald krig, sa Efimova på en pressekonferanse onsdag.

Les også: – Alle doper seg i utholdenhetsidretter

– Ville ikke si hei

Den russiske svømmeren, som i 2013 testet positivt for bruk av steroider, fikk nok en gang antidopingbyrået WADA på nakken da hun i mars i år ble tatt for å bruke meldonium.

SURE: Lilly King (t.v) og Katie Meili likte ikke at russiske Yuliya Efimova fikk delta i OL. Her jubler de over gull og bronse på 100 bryst. Foto: AP/Matt Slocum/NTB Scanpix
SURE: Lilly King (t.v) og Katie Meili likte ikke at russiske Yuliya Efimova fikk delta i OL. Her jubler de over gull og bronse på 100 bryst. Foto: AP/Matt Slocum/NTB Scanpix

Russeren fikk likevel klarsignal til å delta i OL ettersom dopingmyndighetene ikke kunne dokumentere hvor lang tid det tar før stoffet er ute av kroppen.

Efimova innrømmet at det var vanskelig å være med i mesterskapet.

– Selvfølgelig var det vanskelig for meg i Brasil. Folk jeg pleide å komme godt overens med tidligere ville ikke en gang si hei til meg eller bare så på meg på en merkelig måte, sa han.

Les også: Kinesisk OL-svømmer dopingtatt

Usportslig oppførsel

De amerikanske svømmerne Lilly King og Katie Meili ga under mesterskapet klar beskjed om at de ikke likte at Efimova fikk delta. Etter at Meili vant gull på 100 meter bryst uttalte hun at det var fantastisk å vinne uten å bruke doping, en uttalelse mange så på som et stikk rettet mot russeren.

– Det var virkelig usportslig oppførsel, sa Efimova om amerikanernes oppførsel.

Men Efimova har ikke mistet lysten på å delta i neste sommer-OL som går av stabelen i Tokyo i 2020.

– Jeg vil delta i de olympiske leker i Tokyo. Jeg har aldri vært mer motivert, sa hun.

Personvernpolicy