Rio takker av og sender stafettpinnen videre

Flagg og feirende utøvere da årets sommer-OL ble avsluttet. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB scanpix
Flagg og feirende utøvere da årets sommer-OL ble avsluttet. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rio-OL ble avsluttet med fest og feiring på Maracanã stadion søndag kveld, og den olympiske stafettpinnen ble sendt videre til Japan og Tokyo, som er vertsby i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette var et strålende OL i en strålende by. Disse olympiske lekene vil bli husket i flere generasjoner framover, konkluderte IOC-president Thomas Bach.

Kort tid før avslutningsseremonien skulle starte gikk riktig nok strømmen på Maracanã, men den var tilbake før smilende og vinkende utøvere inntok stadion for siste gang under årets olympiske sommerleker. Både de og publikum lot seg varme av rytmene fra DJ-ene som spilte musikk og blåste bort bekymringen for vind og småregn over Rio.

Bergensartisten Kygo var blant dem som fikk det til å rykke i dansefoten på avslutningsfesten etter de første olympiske leker som er blitt arrangert i Sør-Amerika.

Hele Brasil

Avslutningsseremonien var en mer avdempet affære enn åpningen, og denne gangen var det hele Brasil og ikke bare vertsbyen som sto i fokus. «Brasilianere får det til med bare hendene» var temaet for seremonien, som kan sees som et nikk til den fremvoksende økonomien i verdens femte største land.

Det var selvfølgelig også dans og sambainspirerte rytmer, og showet inneholdt referanse til både moderne populærkultur og til landets historie – inkludert urbefolkningen og påvirkingen fra Europa og Afrika.

Lettelse

Tradisjonen tro ble også OL-flagget levert videre til Tokyo, som skal arrangere lekene i 2020. Tokyos guvernør tok imot flagget på vegne av byen, og en kort stund senere dukket plutselig Japans statsminister Shinzo Abe opp på en pidestall midt på OL-arenaen.

Søndagens seremoni markerer slutten på en 16 dager lang idrettsfest, som har blitt gjennomført med langt færre problemer enn skeptikerne fryktet. Zikaviruset, politisk uro i Brasil og kriminaliteten i Rio var blant faktorene som truet med å kaste lange skygger over arrangementet. Nå venter en tid for ettertenksomhet og analyse, men stemningen er søndag kveld preget av lettelse over et vellykket OL.

Personvernpolicy