Neymar skjøt Brasil til himmels

Neymar tok til tårene etter å ha avgjort OL-finalen for Brasil. Foto: Marcos Brindicci
Neymar tok til tårene etter å ha avgjort OL-finalen for Brasil. Foto: Marcos Brindicci Foto: NTB scanpix

Neymar avgjorde straffesparkkonkurransen mot Tyskland foran 78.000 tilskuere og ordnet Brasils første OL-gull i fotball. Etterpå brast han ut i gråt og svarte kritikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke engang beskrive følelsene mine. Jeg har oppfylt drømmen min, og det skjedde på hjemmebane. Det gjør meg veldig stolt, sa den overlykkelige stjernespilleren.

Den 24 år gamle kapteinen fikk revansj på hjemmebane etter å ha mistet VM-semifinalen for to år siden, der brasilianerne tapte pinlige 1-7 for nettopp Tyskland.

Den gangen bar han en hel nasjons drøm om VM-gull på sine skuldre, men en smell i ryggen stoppet Neymars mesterskap i kvartfinalen. Uten ham endte vertsnasjonen uten medalje.

Tok ansvar

I starten av OL måtte Neymar tåle kritikk da Brasil åpnet med målløse kamper mot Sør-Afrika og Irak, men i sluttspillet har han tatt ansvar og scoret i hver kamp.

– Dette er en av de beste tingene som har skjedd i livet mitt. Nå må kritikerne svelge ordene sine, sa Neymar.

Mot tyskerne sendte Barcelona-stjernen hjemmelaget i føringen etter 25 minutter. Han plasserte et lekkert frispark nesten helt oppe i hjørnet og tente håpet hos titusenvis av brasilianere på tribunen.

Festen ble imidlertid utsatt av Schalke-talentet Max Meyer, som utlignet og ordnet ekstraomganger ved å omsette Jeremy Toljans innlegg i scoring etter en snau time. Meyer gjorde seg upopulær blant publikum ved å kysse sjutallet på drakten sin, en tydelig henvisning til den tyske 7-1-seieren for to år siden.

Drama og glede

Det ble ingen mål i ekstraomgangene, og dermed måtte kampen avgjøres på straffer. Der scoret de fire første spillerne fra hvert lag, men Nils Petersen brente Tysklands femte forsøk og la til rette for Neymars lykkelige slutt på Maracanã stadion.

Brasils nummer 10 tok et par steg og ventet litt før han hamret ballen til side for Tyskland-keeper Timo Horn.

Seieren skapte ville og rørende jubelscener i Rio de Janeiro. Tilskuerne satt igjen da gullaget mottok medaljene sine på stadion, og gladest av alle var kanskje Neymar. Han smilte bredt, pekte opp mot himmelen og kysset gullmedaljen sin.

– Det eneste jeg tenkte før straffen, var at «dette må jeg klare», forklare han.

Brasil hadde aldri tidligere vunnet OL-gull i fotball, verken for menn eller kvinner. Øst-Tyskland vant i 1976.

Personvernpolicy