Amerikanske OL-svømmere skal ha løyet om pistolran

Her blir de amerikanske svømmerne Gunnar Bentz og Jack Conger fraktet ut av flyplassen i Rio etter å ha forsøkt å fly tilbake til USA.

Fire amerikanske OL-svømmere kan bli siktet for falsk forklaring av brasilianske myndigheter. Kvartetten har hevdet at de ble ranet i Rio, men et videoopptak av en slåsskamp med en sikkerhetsvakt forteller en annen historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld melder nyhetsbyåret AP at de to OL-svømmerne innrømmer å ha løyet om hele ranet, og at kameratene, i regi av Lochte, skapte en dekkhistorie etter å ha kommet i slagsmål med en sikkerhetsvakt på en bensinstasjon, melder TV 2.

Sent torsdag kveld kom også Fernando Veloso, politisjef i Rio, med en uttalelse i saken.

– Det fant ikke sted et ran slik det ble rapportert eller hevdet av utøverne, sa han.

De to svømmerne hevder dekkhistorien først oppstod da Lochte var i en telefonsamtale med sin mor.

Et ferskt videobevis viser angivelig at svømmerne Ryan Lochte, Jack Conger, Gunnar Bentz og Jimmy Feigen ødelegger en dør på toalettet ved en bensinstasjon, før de så blir konfrontert av en sikkerhetsvakt med våpen, skriver nyhetsbyrået AFP, som viser til ABC News og brasilianske G1 News. Hærverket på døren skal igjen ha ført til en konfrontasjon mellom vakten og svømmerne.

Svømmerne risikerer nå å bli siktet for falsk forklaring, da de i utgangspunktet forklarte at de hadde blitt utsatt for et væpnet ran. Lokalt politi sådde senere tvil om denne forklaringen, og ifølge AP mener politiet at Ryan Lochte diktet opp historien om ham og lagkameratene.

– Ranet

Bakgrunnen for den spesielle saken er at OL-svømmeren Lochte og tre av hans lagkamerater (Conger, Bentz og Feigen) hevdet å ha blitt ofre for et væpnet ran da de returnerte til deltakerlandsbyen etter en fest søndag morgen. Først ble det hevdet at drosjen de satt i ble tatt til side og at ranerne holdt pistolen mot Lochtes hode, men svømmeren har senere endret forklaring til at det hele skjedde da de stoppet på en bensinstasjon.

På bakgrunn av den pågående etterforskningen, bestemte dommeren Keyla Blank at svømmernes pass skulle inndras. Problemet var imidlertid at Lochte allerede hadde returnert til USA. Det er fortsatt uklart hvor Feigen befinner seg. Conger og Bentz tok på sin side et senere fly, og saken tok en mer dramatisk vending da de to ble hentet ut av flyet av brasiliansk politi.

Svømmerne Gunnar Bentz og Jack Conger på vei ut av flyplassen i Rio de Janeiro. Duoen ble hentet ut av flyet sitt av brasiliansk politi. Foto: Handout / Reuters
Svømmerne Gunnar Bentz og Jack Conger på vei ut av flyplassen i Rio de Janeiro. Duoen ble hentet ut av flyet sitt av brasiliansk politi. Foto: Handout / Reuters

Gullvinner

Talsmann for den amerikanske OL-troppen, Patrick Sandusky, hadde følgende å si onsdag kveld:

– De (Conger og Bentz) er blitt løslatt med den forståelse at samtalene vil fortsette torsdag. James Feigen har også pratet med lokale myndigheter og vil komme med flere uttalelser torsdag, sa han.

I et intervju med USA Today onsdag kveld, fortalte Ryan Lochte at han og lagkameratene ikke fortalte noe til laglederne i USAs OL-tropp fordi de «var redde for å komme i trøbbel».

32-åringen svømte to distanser i Rio-OL, med gull på 4 x 200 meter fri som det store høydepunktet.

Personvernpolicy