Ny sjanse for USA etter stafettprotest

<p>Allyson Felix (USA) greier ikke å gi stafettpinnen til English Gardner under OL-kvalifiseringen på 4 x 100 meter.</p>
Allyson Felix (USA) greier ikke å gi stafettpinnen til English Gardner under OL-kvalifiseringen på 4 x 100 meter. Foto: NTB scanpix

USAs stafettlag på 4 x 100 meter var ute av OL etter en mislykket veksling mellom Allyson Felix og English Gardner, men fikk en ny sjanse etter protest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA må løpe alene i samme bane under kveldsøkten på friidrettsstadion, og prøve å oppnå god nok tid til å sikre finaleplass.

Juryen ga amerikanerne medhold i at Felix ble hindret av brasilianske Kauiza Venancio. Felix snublet og skar en grimase før hun prøvde å gi pinnen til Gardner. Sistnevnte fikk aldri grep om den, og pinnen falt i bakken.

– Når et fremmedlegeme kommer i veien for deg, kommer det til å ødelegge for vekslingen, sa Felix.

– Juryen så på videoopptak og kom til at USAs løper ble hindret ved 2. veksling. USA får løpe igjen alene, i samme bane, klokka 20 i kveld (01 norsk tid), og forsøke å kvalifisere seg på tid, sto det i en uttalelse fra arrangøren.

Tyskland vant amerikanernes heat på 42,18. I det andre heatet stormet Jamaica inn til 41,79. Jamaica-laget, med veteranene Veronica Campbell-Brown og Shelly-Ann Fraser-Pryce, fikk hard kamp av Storbritannia, som endte på 41,93.

Elaine Thompson, som vant både 100 og 200 meter i Rio-lekene, deltok ikke i kvalifiseringen, men hun styrker Jamaica-laget i fredagens finale.

Bolt-drømmen lever

I mennenes stafettkvalifisering er det som ventet liv i Usain Bolts jakt på «trippel trippel». Jevaughn Minzie, Asafa Powell, Nickel Ashmeade og Kemar Bailey-Cole løp Jamaica greit til finale. Tiden 37,94 holdt til 2.-plass i heatet bak Japan, som satte asiarekord med 37,68.

Bolt fikk stå over kvalifiseringen noen timer før han løper for sin tredje strake OL-tittel på 200 meter. Han har allerede vunnet 100 meter for tredje gang på rad og kan fredag gjøre det samme på 4 x 100 meter.

USA kan bli en lei utfordrer. Selv om Justin Gatlin fikk hvile, løp Mike Rodgers, Christian Coleman, Tyson Gay og lengdehopper Jarrison Lawson inn til sterke 37,65.

USAs menn jager sitt første gull på den korte stafetten siden VM i 2007. Forrige OL-tittel kom i 2000.

Personvernpolicy