Bolt gliste og regjerte semifinalen som en konge

Usain Bolt kikker over på Andre De Grasse like før målgang på 200-metersemifinalen i Rio de Janeiro. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB scanpix
Usain Bolt kikker over på Andre De Grasse like før målgang på 200-metersemifinalen i Rio de Janeiro. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Usain Bolt har så å si gullet på 200-meteren i lomma, selv om selve finaleløpet gjenstår. Han regjerte som en konge i semifinalen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vant det andre heatet med 19,78, uten å ta ut det han var god for på slutten. Det så ut som om han ble presset av canadieren Andre De Grasse de siste 20-30 meterne. Canadieren som tok bronsen på 100-meteren, kom nesten opp på siden av Bolt, men OL-kongen ga på akkurat så mye som var nødvendig for å holde unggutten bak seg.

Han jogget de aller siste meterne og gliste bredt, samtidig som han sikret seieren i heatet og fikk den beste tiden av samtlige i semifinalen.

Amerikaneren LaShawn Merritt løp inn til tredje beste tid med 19,94. Det var bare disse tre som løp under 20 sekunder med Bolt som den store kongen.

I rute

Bolt har som mål å vinne gullet på 100 og 200 meter samt stafetten i Rio, akkurat som han gjorde i Beijing i 2008 og i London for fire år siden, og det ser ut som om han nok en gang er ustoppelig.

– Jeg trodde De Grasse skulle slappe av litt like før mål. Jeg sa til ham at han skulle slippe opp litt, for dette var bare semifinalen, men jeg tror han ønsket å presse meg. «Hva gjør du», sa jeg. «Husk at dette er semifinalen», fortalte Bolt etter at han var i mål.

– Jeg var litt lat i dette løpet, men det gikk greit, la jamaicaneren til. Nå står han med sju strake OL-gull på sprinten, når man tar med de korte stafetten. Det virker ikke som om noen kan hindre ham i å ta den åttende på 200 meter. Finalen går torsdag.

– Jeg følte meg veldig bra, men dette er tøffere enn jeg trodde det skulle være, sa De Grasse. Han sa også at han er på topp mentalt og er innstilt på å gi Bolt kamp til døren i finalen også.

Tellefeil

For amerikanske Justin Gatlin ble semifinalen en gedigen nedtur. Han løp i det tredje og siste heatet og så ut til å ha finaleplassen i lomma, men så ikke at nederlenderen Churandy Martina kom råsterkt på slutten.

Det endte med at hollenderen klarte å kaste seg foran Gatlin i mål. Dermed tok han andreplassen i heatet og gikk til finalen, mens Gatlin med 20,13 ikke kom videre på tid.

Han måtte ha hatt minst 20,09. I stedet tok han den sure og bitre niendeplassen. Et plaster på såret er det at han sikret sølvet på 100 meter.

Også franskmannen Christophe Lemaitre tok seg til 200-meterfinalen og jublet hemningsløst for annenplassen i det første heatet. Han løp i mål på 20,01 og hadde fjerde beste tid.

Men Usain Bolt var og er kongen, og han viste klart og tydelig at han har mer å gå på.

Personvernpolicy