IOC rapporterer om 45 nye positive prøver fra tidligere OL

Den internasjonale olympiske komité (IOC) offentliggjorde fredag at nye tester av dopingprøvene fra OL i 2008 og 2012 har resultert i 45 nye positive prøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en pressemelding fra IOC skal det være snakk om 30 utøvere fra Beijing-OL i 2008 og 15 utøvere fra London-OL fire år senere.

Dette er andre runde med nye tester av de prøvene fra sommerlekene. Totalt har nå 98 positive prøver blitt oppdaget.

– Det er foruroligende. Det er bra at de har analysert prøvene på nytt. Nå blir det spennende å se hvem som er tatt og hva slags grunnlag de har til å ta de i en prosess videre, sier leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

Flere forskjellige land

Tredje og fjerde runde er ventet gjennom og etter de kommende sommerlekene i Rio de Janeiro.

– De nye prøvene viser nok en gang IOCs engasjement og vilje til å kjempe mot doping, sier IOC-president Thomas Bach i pressemeldingen.

Totalt 1243 dopingprøver fra de siste sommerlekene har blitt analysert på nytt i runde en og to. Fra Beijing har de nå fokusert på medaljevinnere. Av de 30 positive prøvene fra Beijing er 23 av prøvene fra medaljører. Disse utøverne kommer fra åtte land fordelt på fire forskjellige grener.

Fare for utestengelser

– At det foregår doping i flere land enn Russland er det ingen tvil om. Det er en kjempeforskjell på de sakene som har rullet opp de siste dagene med McLaren-rapporten og Russlands statlige dopingprogram, men det har vært en hard arbeidsuke det her, forklarer Solheim.

De 15 utøverne fra London-OL kom fra ni forskjellige land, og var fordelt på to grener under mesterskapet. IOC navngir ikke utøverne som har avgitt de positive prøvene.

IOC starter nå prosessene med å forfølge de utøverne og landene som har avgitt positive prøver.

– Alle utøverne som beviselig har brutt antidoping-reglementet vil bli utestengt fra Rio-OL i 2016, uttaler IOC i pressemeldingen.

– Dette har ingen ende

Til NRK sier IOC-medlem Gerhard Heiberg følgende om de positive prøvene:

– Jeg tenker at det er forbasket. Vi blir ikke ferdig med dette, det er andre gang vi går gjennom prøvene, og vi skal fortsette etter OL i Rio. Det viser seg at vi stadig finner positive prøver, sier han.

Og fortsetter:

– Dette har ingen ende, det viser at det er verre enn noen gang. Det positive er at vi fpr dette ved hjelp av nye analysemetoder. Det negative er at det ikke tar slutt, sier han.

Les også:

ICO vurderer juridiske muligheter mot Russland

WADA-rapport avdekket utstrakt doping i Russland

Russerne raser etter at CAS avviste deres anke

Personvernpolicy